Afbeelding
Foto:

Automakers betalen mee aan verduurzamen diesel

TWENTE - De auto met dieselmotor ligt de afgelopen jaren sterk onder vuur. Het Duitse diesel-schandaal was niet bepaald gunstig te noemen voor de verkoopcijfers van de diesels. Daarnaast was de reputatie van vieze uitstoot lastig af te schudden. Diesel-verboden in Europese steden hielpen niet echt mee.

De Duitse fabrikanten Volkswagen, Daimler en BMW gaan meebetalen aan het terugdringen van de uitstoot van dieselauto's die nu op de weg rijden. Ze zijn bereid om per auto tot 3.000 euro te betalen voor deze milieumaatregelen. Het retroactief aanpassen van de oudere dieselvoertuigen moet ervoor zorgen dat ze veel minder uit gaan stoten. BMW gooit het over een iets andere boeg, zij kijken naar onder meer aantrekkelijke inruilpremies voor oude diesels.

Niet welkom
De regeling moet ervoor zorgen dat eigenaren van jonge, recente diesels ook straks nog welkom zijn in stadscentra. Plus, het is ook gewoon goed voor het milieu. Veel steden zien de verboden als een goede stap om de luchtkwaliteit te verbeteren en zo gezondheidsschade bij inwoners te voorkomen. Ook in Nederland is er een groeiende aandacht voor het weren van oude diesels, zo kennen Rotterdam en Utrecht al enige tijd zo'n verbod. Hier zijn diesels van voor 2001 nu niet welkom, straks vanaf bouwjaar 2005.

Diesel onder vuur
De diesel-perikelen hebben er ook al voor gezorgd dat diverse bedrijven de levering van diesels flink teruggeschroefd of zelfs helemaal gestopt hebben. Hoewel menig verstokt diesel-rijder het uit sentimentaliteit zou kunnen missen, is diesel toch echt op zijn retour. Benzine-motoren zijn steeds zuiniger en duurzamer en tegelijk wint ook elektrisch rijden sterk aan populariteit. Het is dan dus de vraag hoe lang de diesel nog zichtbaar zal blijven in het Europese straatbeeld op langere termijn.