Shutterstock
Shutterstock Foto:

Record kilometers gereden

TWENTE - Afgelopen jaar hebben we met zijn allen een record aantal kilometers gereden. In totaal legden we ruim 147,6 miljard kilometer af. Ruim 11,7 procent meer dan vijftien jaar eerder.

De stijging komt met name voor rekening van de personenauto's en bestelauto's, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Deze organisatie kijkt jaarlijks naar de hoeveelheid afgelegde kilometers, maar ook andere becijferingen omtrent verkeer en vervoer.

Economische impact
De toename van het aantal kilometers is al sinds eind 2014 zichtbaar als gevolg van economisch herstel na de economische crisis. In de magere jaren zaten er minder mensen op de weg. Nu de economie weer op volle toeren lijkt te draaien neemt ook de behoefte aan vervoer over de weg toe. Dit resulteerde in meer mensen die op pad zijn voor woon-werkverkeer en meer bestelbussen die bijvoorbeeld online aankopen vervoeren. Bij zware vrachtvoertuigen was een afname zichtbaar van de hoeveelheid kilometers.

Meer én minder Km's
Opmerkelijk is dat de groei van het aantal kilometers niet gelijk op ging met de toename van het autopark. Zo werden per auto gemiddeld minder kilometers afgelegd. Voor de cijferliefhebbers: het gemiddeld jaarkilometrage lag op 13.000 kilometer afgelopen jaar; in 2002 was dit nog 13,7 duizend. Particulieren reden minder kilometers, maar ook bedrijven. Bij bestelauto's waren meerdere trends zichtbaar. Er werden meer kilometers gereden en met meer oudere bestelauto's. Bedrijven en individuele rijders lijken dan ook langer met oudere wagens rond te rijden. Een beeld dat ook in de straten goed zichtbaar is; menig zelfstandig pakketbezorger heeft een relatief oud busje dat toch nog economisch goed mee lijkt te kunnen komen. Representatief is echter anders - een grotere ondernemer zou de bus eerder vervangen.

Uitdaging
De toename van het afgelegde aantal kilometers is niet zonder keerzijde. Zo nam ook de filezwaarte toe de afgelopen jaren, wat weer slecht is voor de totale bereikbaarheid. De roep om meer asfalt klinkt dan ook inmiddels weer.