Afbeelding
Foto:

Life-coach voor Hengelose jongvolwassenen

HENGELO - Ondanks de vele moeite die scholen en gemeente doen om jongeren zo goed mogelijke kansen op een mooie toekomst te bieden, zijn er toch nog jongeren en jongvolwassenen die tussen wal en schip vallen. Zij kunnen nu gebruik maken van een heuse life-coach om dit weer recht te trekken.

Ook in Hengelo zijn jongeren te vinden die ondanks alle inzet bijvoorbeeld zonder diploma school verlaten. Hun kansen op de arbeidsmarkt zijn dan klein; zeker omdat je zonder diploma immers ook moeilijker door kunt leren. Hiermee dreigen zij dan in een spiraal te komen van baantje in, baantje uit of vervelender, grote afhankelijkheid van een uitkering. Het college van Burgemeester en Wethouders wil nu de leeftijdsgroep 23 tot en met 27 jaar actiever gaan helpen om hen een goede toekomst te geven.

Life-coach
De gemeente stelt nu 150.000 euro per jaar beschikbaar voor de duur van drie jaar. Ongeveer de helft gaat dan naar de inhuur van een life-coach; deze kijkt samen met de jongeren wat er nodig is om weer vooruit te kunnen. Dit is maatwerk; voor sommigen zal dit betekenen dat ze bijvoorbeeld weer naar een opleiding gaan, voor anderen een leer-werktraject of juist dat ze huisvesting en schuldhulpverlening krijgen. Deze oplossingen kunnen dan bekostigd worden uit het resterende bedrag. Hoewel het dus in theorie een aardige investering vergt per deelnemer, verdient dit zich uiteindelijk terug in het resultaat. Een jongvolwassene die de weg naar werk kan vinden is immers niet meer afhankelijk van een uitkering. Een soortgelijke aanpak blijkt in veel andere gemeenten al erg succesvol om deze doelgroep te helpen.

Samenwerking
De gemeente werkt voor deze proef samen met het ROC van Twente, het Leerwerkloket Twente, de Provincie Overijssel en diverse maatschappelijk betrokken ondernemers. Jongeren die deelnemen aan zo'n traject - het 'perspectiefjaar' - moeten ook een verklaring ondertekenen dat zij actief mee zullen werken aan dit proces. Het is dus zeker niet vrijblijvend. Het project is gericht op de leeftijdsgroep 23-27, zodat dit goed aansluit op andere trajecten zoals jongerenbegeleiding van 16 tot 23 jaar.