Afbeelding
Foto:

Koop lokaal, dat is goed voor ons allemaal

TWENTE - De feestdagen komen er weer aan. Naast de gezelligheid van de familie, het heerlijke kerstdiner en natuurlijk de behaaglijkheid van een mooie kerstboom hoort ook het kopen van cadeautjes bij deze tijd van het jaar. Of je nu voor jezelf iets leuks koopt of voor een ander, je hebt tegenwoordig steeds meer keuze om je euro's uit te geven. Helaas doen steeds minder mensen dit echter bij hun lokale winkeliers...

Het is geen verrassing dat online winkelen de afgelopen jaren steeds maar toenam. Van jaar op jaar geven we meer euro's online uit. Zo gaven we gezamenlijk afgelopen jaar 22,5 miljard euro uit aan online producten en diensten. Een groei van 13 procent ten opzichte van het aar daarvoor. De verwachting is dat we hier ruimschoots overheen gaan dit jaar. In de eerste helft van dit jaar gaven we al 11 procent meer uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Keerzijde
Hoewel online winkelen veel voordelen heeft - ruime selectie, gunstige prijzen, niet je deur uit hoeven - heeft het ook echt concrete nadelen. Zeker ook voor lokale ondernemers. Wie eens goed rondkijkt in de Twentse steden zag de afgelopen jaren in menig gemeente een teruggang qua het winkelaanbod. Zelfs veel grotere ketens moesten het veld ruimen, waardoor de overlevingskansen voor een kleinere ondernemer met kleine marges zeker niet hoog zijn.

Koop lokaal
Dit jaar zijn er ook wat meer campagnes op touw gezet om juist het lokaal kopen te stimuleren. Onder meer in Utrecht, waar winkeliers met stickers oproepen om vooral lokaal te winkelen. In Twente hield onder meer de gemeenteraadsfractie Dorpen Centraal van Tubbergen een oproep om lokaal te kopen. Ja, het is weliswaar wat duurder - maar je helpt hiermee wel een lokale ondernemer om de euro's in je eigen gemeenschap te houden. Je financiert niet mee aan het derde huis van de eigenaar van een grote webwinkel, maar helpt de kleine zelfstandige om zijn facturen te betalen. Bovendien investeren lokale ondernemers ook in bijvoorbeeld activiteiten en aankleding van de winkelgebieden. De kleine ondernemer zou u dan ook zeer dankbaar zijn wanneer u kiest om uw euro's lokaal uit te geven waar mogelijk.