Afbeelding
Foto:

Column Yarden: Kijkluikje

"Wij zijn echte Bourgondiërs, dat hebben we meegekregen van onze moeder", is één van de eerste zinnen die ik hoor wanneer ik bij de kinderen, twee broers en twee zussen, aan tafel zit. Ik kijk naar de schaaltjes met nootjes en de glazen op tafel en ik begrijp waar ze op doelen.

Hun moeder ligt in bed en kan elk moment komen te overlijden. Haar kinderen verblijven zoveel mogelijk bij haar en hebben mij gevraagd om het één en ander met ze voor te bespreken. Samen kiezen ze een kist uit die bij hun moeder past en laten mij de kaart zien die met veel zorg al door henzelf is gemaakt zodat ik precies weet hoe de rouwkaart eruit moet komen te zien. Tijdens het gesprek komt naar voren wat voor vrouw hun moeder is en altijd voor hen is geweest. Ze vertellen me over haar hobby's, wat haar vreugde schonk maar ook het immense verdriet door het verlies van haar dochter en haar man. Wanneer ik afscheid van haar neem hou ik dat allemaal in gedachten en ik wens haar kinderen veel sterkte.

Enkele dagen later overlijdt ze. Ik zet alles in gang, de kaarten worden gedrukt en ze wordt opgebaard in haar eigen geliefde huis. Op de dag van de uitvaart sluiten haar kinderen met elkaar de kist. Symbolisch plakten we een foto van een 'kijkluikje' in dezelfde kleur als het hout van de kist aan de buitenkant. Hun moeder gaf ooit eens aan dat ze nieuwsgierig was naar wie er allemaal ooit bij haar afscheid aanwezig zou zijn. Was het maar mogelijk dat ze bijvoorbeeld door een luikje mee zou kunnen kijken.

Het is een liefdevol afscheid met warme woorden en prachtige foto's van momenten uit haar leven. En na de plechtigheid… geen koffie maar een borrel met hapjes. Zoals dat hoort bij een Bourgondiër. Enkele maanden later ben ik met de kinderen bij het verstrooien van haar as. Ik lees de tekst voor van het lied wat veel voor haar en haar man betekende. Tijdens het laatste gedicht denk ik aan het kijkluikje. Wat zou het fijn zijn als ze daar nú eventjes doorheen kon kijken…

Melissa Verhoef,
Yarden uitvaartzorg

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl