Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

NCPN Twente reist naar Hannie Schaftherdenking

ENSCHEDE - De afdeling Twente van de Nieuwe Communistische Partij van Nederland gaat op zondag 25 november naar de Nationale Hannie Schaftherdenking in Haarlem.

Hannie Schaft, het meisje met het rode haar (16 september – 17 april 1945) is de bekendste Nederlandse verzetsstrijdster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zij 'zij aan zij' gestreden met kameraden van de tot illegaliteit gedwongen Communistische Partij van Nederland (CPN). Aan het einde van de oorlog werd ze door de Duitse bezetters opgepakt en kort daarna gefusilleerd.

Herdenking
De NCPN neemt deel aan de herdenking uit eerbetoon aan de slachtoffers van destijds. Ook wil de partij, als opvolger van de CPN, een duidelijk signaal afgeven dat zij zich actief blijft inzetten voor de strijd waar Hannie Schaft voor stond: de strijd tegen fascisme. Fascisme en racisme komen niet uit de lucht vallen, het kent een lange geschiedenis. De herdenking begint om 13.00 uur met een bijeenkomst in de Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14 in Haarlem. De Hannie Schaftlezing wordt dit jaar verzorgd door de gastspreker prof. drs. Jacques Wallage. Vanaf ongeveer 14.00 uur is er een demonstratieve tocht naar het Kenuapark waar kransen en bloemen worden gelegd bij het beeld 'Vrouw in Verzet'.

Meer informatie
Wie belangstelling heeft voor gezamenlijk treinvervoer uit Enschede en/of en financiële bijdrage wil geven voor de kosten (vervoer en bloemen) kan contact opnemen met www.ncpn-twente.nl en 053 4763881