Afbeelding
Foto:

Drone Brandweer Twente ook 's nachts inzetbaar

TWENTE - De Brandweer Twente heeft als één van de eerste organisaties in ons land wettelijke toestemming gekregen om de drone Argus ook in de avond en nacht in te mogen zetten. Een belangrijke stap voorwaarts om branden nog beter te kunnen bestrijden.

De Brandweer Twente is een bijzonder innovatieve organisatie. Het korps was al vroeg geïnteresseerd in de operationele mogelijkheden van drones; onbemande vliegende platformen die met warmtebeeldcamera's een goed overzicht kunnen geven van branden. De brandweer zet de drone Argus al geregeld in bij branden en zoekacties. Vliegen in de avond en nacht mocht echter niet vanwege de wat grotere risico's en natuurlijk de beperkte overlast. Het vliegen in de buurt van bebouwing en personen is hoe dan ook al aan strenge regels verbonden, zeker wanneer het gaat om inzet bij grotere calamiteiten. Een goede training en kaders zijn belangrijk.

Toestemming
De brandweer heeft nu ook wettelijke toestemming om 's avonds en 's nachts te mogen vliegen. Eerder deze maand was de eerste operationele inzet in het donker bij het bestrijden van een natuurbrand in Haaksbergen. Dankzij de warmtebeeldcamera's konden diverse kleine brandhaarden opgespoord worden die vanaf de grond niet zichtbaar waren. Zeker wanneer het gaat om zo'n groot gebied geeft een drone een veel beter overzicht. Een op afstand bestuurbare drone kan ook voorkomen dat brandweermensen zichzelf in gevaar brengen, bijvoorbeeld bij grotere calamiteiten. Zo werd de drone ook ingezet bij de grote Twence-brand deze zomer. Om te mogen vliegen in het donker worden strengere en aanvullende eisen gesteld. Je hebt bijvoorbeeld te maken met beperkter zicht Daarom moeten er extra checks gedaan worden en zijn procedures aangepast. Ook heeft het droneteam een aantal nachtvluchten bij verschillende scenario's moeten uitvoeren. Nu is het team 24 uur per dag operationeel inzetbaar. "De inzet van gisteravond was onze primeur. We zijn blij dat we nu niet alleen overdag, maar 24 uur per dag onze collega's kunnen ondersteunen", vertelt piloot Martijn Zagwijn van Brandweer Twente.

Afbeelding