Afbeelding
Foto:

Rijden Zonder Invloed

HENGELO - Het campagneteam van Rijden Zonder Invloed is deze vrijdagavond te vinden in de Hengelose binnenstad. Zij hebben een belangrijke boodschap: stap niet met drank, drugs of zware medicijnen achter het stuur.

De meeste mensen zijn zich inmiddels bewust van het feit dat rijden met alcohol op verboden is en belangrijker: ook echt levensgevaarlijk. Maar er zijn nog voldoende mensen die dit gevaar onderschatten, evenals de risico's van rijden onder invloed van drugs en zware medicijnen. Hoewel op de verpakkingen van medicijnen vaak wel een waarschuwing staat over het beïnvloeden van de rijvaardigheid, denken veel mensen dat dit nog wel meevalt. Toch kan ook zelfs een kleine beïnvloeding zorgen voor een ongelukje op de weg. U bent dan wel aansprakelijk.

Voorlichting
De voorlichters van Rijden Zonder Invloed waren de afgelopen jaren al vaak op pad bij grotere evenementen en uitgaansavonden in heel Overijssel. In hun bakfiets nemen ze vele alcohol- en drugstesten mee. Ze gaan bezoekers van de binnenstad en automobilisten vanavond aanspreken of zij op vrijwillige basis zo'n test af willen nemen. Als uit de test blijkt dat een automobilist niet onder invloed is, ontvangt deze een presentje. Voor automobilisten met een te hoog alcohol- of drugsgehalte wordt alternatief vervoer gezocht.

Vaak op pad
De campagne bezoekt uiteenlopende activiteiten in de brede regio, onder meer muziekfestivals, rijscholen en grotere activiteiten. Bij grotere activiteiten nemen ze ook een 'rijden onder invloed'-simulator mee, zodat mensen vooral zelf kunnen ervaren wat drank en drugs met hen doen in het verkeer.

Maak de afspraak
Naast de voorlichting op straat heeft ROV Oost-Nederland ook een voorlichtingssite opgezet. Op www.rijdenzonderinvloed.nl kunnen mensen meer informatie vinden over rijden onder invloed en de grote gevolgen die dit kan hebben. Ook op het gebied van handhaving zit de politie niet stil, zo zijn er tegenwoordig ook snelle drugstests beschikbaar waarmee de politie bijvoorbeeld rijden onder invloed van wiet vast kan stellen.