Afbeelding
Foto:

Nieuwe Boekelosebrug goed geplaatst

HENGELO - Zaterdag om 11.00 uur was het nog een gat. Vijf uur later was het een brug. Het invaren en plaatsen van het brugdek van de nieuwe Boekelosebrug in Hengelo is afgelopen weekend goed verlopen.

Aannemer DuraVermeer had er een mooie uitdaging aan; het realiseren van de futuristische nieuwe verbinding. Naast het realiseren van de landhoofden was ook het plaatsen van het brugdek zelf een aardige uitdaging. Omdat het een groter formaat brug is, moest het dek namelijk ingevaren worden met een ponton. Dit gebeurde zaterdagochtend vroeg. Rond 11.00 uur kon de brug ingevaren worden, waarna deze in enkele uren tijd langzaam geplaatst werd. Echt centimeterwerk; je wil natuurlijk geen schade aan je hagelnieuwe infrastructuur... De brug wer

Grote belangstelling
De gemeente en aannemer DuraVermeer maakten er ook echt een feestje van. Buurtbewoners werden uitgenodigd om onder het genot van een kopje koffie het tafereel gade te slaan. Zij hebben immers ook de afgelopen tijd met overlast gezeten; zowel door de ontbrekenede brug als de werkzaamheden. Het eindresultaat mag er zijn; de nieuwe brug heeft een strak, modern uiterlijk en is voorzien van sfeervolle verlichting die loopt op zonnepanelen die in de brug zelf verwerkt zijn. Uniek is dat de zonnecellen in het wegdek verwerkt zijn. Zelfs met 660 LED-lampen die in de brug verwerkt zijn is deze energieneutraal. Ook op andere duurzame vlakken zijn innovaties verwerkt. Zo is de poedercoating op de brugleuning duurzaam door een lagere verwerkingstemperatuur met minder CO2-uitstoot als gevolg.

Vertraging
Het gehele bouwproces duurde wel langer dan aanvankelijk gehoopt; de bouw liep vertraging op als gevolg van een uitlopend ontwerp-traject en het aantreffen van onvoorziene bodem- en grondwaterverontreiniging. Dit leverde al met al een half jaar vertraging op. De gemeente en de aannemer waren het niet altijd met elkaar eens over de oorzaak en afwikkeling van de ontstane vertraging en de bijbehorende extra kosten. De brug is fysiek ook een stuk breder dan zijn voorganger; 20 meter ten opzichte van nog geen 12 meter. Zo krijgen met name fietsers en voetgangers meer ruimte.

Belangrijke functie
De Boekelosebrug is ook een belangrijk aspect in de totale werkzaamheden voor de Laan Hart van Zuid, waarvan afgelopen week ook officieel het noordelijke gedeelte opgeleverd is met een feestelijke ingebruikname op vrijdag. Wethouder Mariska ten Heuw benadrukt dat de realisatie van de Laan Hart van Zuid ook een groter positief effect zal hebben. Zo vormt dit een belangrijke verbinding tussen het industrieterrein, de A35 en het station. "De komende jaren zullen er in Hengelo zuid ook veel nieuwe inwoners komen. En er zijn veel belangrijke organisaties zoals het ROC van Twente." Bereikbaarheid is voor iedereen dan ook van groot belang.