Afbeelding
Foto:

Criminelen richten zich op Twents buitengebied

TWENTE - De afgelopen tijd proberen criminelen steeds vaker woningen en schuren te huren in het buitengebied. De leegstaande panden zijn erg interessant voor hen om bijvoorbeeld een hennepplantage of een drugslab te vestigen.

Volgens de Veiligheidsregio Twente komt het steeds vaker voor dat mensen benaderd worden door criminelen. Het is daarom verstandig om alert te zijn op de tactieken die deze bendes gebruiken. Voor de pandeigenaren zijn de risico's aanzienlijk. Naast het risico op brand, wateroverlast en schade aan de gebouwen, zit er ook een juridisch risico aan verhuur aan criminelen. U bent namelijk als eigenaar altijd verantwoordelijk voor wat er in uw panden en op uw erf gebeurt.

Advies
Een belangrijk advies is dan ook om altijd goed te controleren met wie u precies zaken gaat doen. Controleer de identiteitsbewijzen van mensen die bij u gaan huren, maar ook of de contactpersoon ook echt de gebruiker zal worden. Het opstellen van een duidelijk huurcontract over welke activiteiten hier gehouden mogen worden is belangrijk. Ook moet u altijd het recht en de mogelijkheid houden om in het pand te controleren of mensen zich aan de afspraken houden. Ook belangrijk: accepteer alleen betalingen via de bank, nooit als contant geld.

Verdachte signalen
Een mogelijke hennepkwekerij in uw pand of elders is te herkennen aan diverse signalen. Naast natuurlijk de sterke geur van hennep rond een pand kan ook condensvorming op de ramen, warme muren, stroomstoringen en het continu geluid van afzuiginstallaties een signaal zijn van een hennepkwekerij. Ook lampen die de hele dag aan zijn en afgeplakte ramen moeten een alarmbel laten rinkelen. Kijk ook op: www.vrtwente.nl voor meer informatie over illegale hennepteelt.

Ondermijning
Deze vorm van criminaliteit noemen we ook wel ondermijning. Het is criminaliteit waarbij de boven- en onderwereld zich vermengen. De samenleving wordt hierdoor verzwakt en mensen voelen zich onveilig, zo zien ook de Twentse overheden. Meer informatie over ondermijning is te vinden op www.vrtwente.nl/ondermijning. Wanneer u iets verdachts ziet kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of anoniem, 0800-7000.