Afbeelding
Foto:

Watertoren is filmdoek voor eigen verhaal

HENGELO - De geschiedenis van de 121 jaar oude Hengelose watertoren wordt op 10 en 11 november op een wel heel bijzondere manier verteld. Met behulp van enorme beamers worden 's avond in het donker bewegende 2D- en 3D-beelden op de buitenmuren van de watertoren geprojecteerd, ondersteund met geluidseffecten en muziek.

De watertoren lijkt door deze spectaculaire projecties zelf helemaal tot leven te komen. De projection mapping - zoals deze kunstvorm heet - wordt uitgevoerd door creatief technoloog Rense Notenboom en grafisch vormgever Maarten Mensink, beide geboren Hengeloërs. De begeleidende muziek is gecomponeerd door zes studenten van de opleiding Media Music van het ArtEZ conservatorium in Enschede.

Mooi initiatief
Het initiatief van deze voorstelling komt van de Stichting In Wording, die de toren in bruikleen heeft. De stichting wilde heel graag de watertoren, als cultureel erfgoed voor Hengelo, in de spotlights zetten. Letterlijk. Marlies Bosma van de stichting vertelt: "Stichting In Wording is sinds vorig jaar beheerder van deze toren uit 1897. We hebben hier al heel veel leuke evenementen mogen organiseren, zoals een uitverkocht songwriterfestival, live muziekoptredens en er hingen exposities van onder andere Erik Neimeijer en Loes Heerink. Maar de toren is voor ons meer dan een decor. Het gebouw heeft een prachtig kenmerkend ontwerp, en heeft daarnaast ook een heel belangrijke rol gespeeld voor de stad. En daar willen we graag meer over vertellen. Dat doen we al tijdens rondleidingen die we regelmatig geven over het watertorencomplex. Daarnaast komt er een historische museum in het oude pompgebouw. Maar met dit videomapping-project denken we echt de aandacht van het publiek voor de geschiedenis van deze toren te kunnen pakken. Voor het project konden we onder meer putten uit het enorme archief van Martin Strengers, de oud chef-machinist van het Hengelose Waterbedrijf, en buurman van de watertoren."

Levensverhaal
De videomapping vertelt het verhaal van de toren van begin tot eind. Een geschiedenis van opkomst en ook neergang, die begon in de 19e eeuw. Fabrikanten, inwoners en brandweer van Hengelo zaten behoorlijk om een goed werkende stadswaterleiding verlegen. Water was regelmatig schaars. Met de bouw van de watertoren en waterleidingnet ging er een breed gedragen wens in vervulling. De toren was ruim een halve eeuw Hengelo's primaire watervoorziening. Maar na de oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog - waar de watertoren ook nog littekens van draagt - groeide de industrie zo hard dat er extra water van buiten nodig was. Hengelo werd aangesloten op het landelijk net. De functie van de toren nam steeds verder af, tot hij in het jaar 2000 buiten dienst werd gesteld. Rense Notenboom: "De voorstelling zal ongeveer een kwartier gaan duren. We zijn nog bezig met het bewerken van de beelden. Voor de projecties gebruiken we drie enorme beamers. Elke scène - die een deel van de geschiedenis van de toren toont - wordt door de ArtEZ studenten van een eigen muziekcompositie voorzien." Er worden in totaal twee videomapping-voorstellingen gegeven die gratis te bezoeken zijn: zaterdag 10 november om 19.30u en 20.30u en zondag 11 november om 19.30u (inloop vanaf 19.00u)