Afbeelding
Foto:

Van de schimmel in de drup met Welbions

HENGELO/BORNE - Woningcorporatie Welbions heeft in Borne en Hengelo een woningbezit van 14.000 sociale huurwoningen. De SP trekt sinds haar bestaan met bewoners ten strijde tegen slechte woonomstandigheden veroorzaakt door het achterwege blijven van regelmatig onderhoud van de woningen en gebrek aan isolatie.

Huurders voelen zich vaak in de steek gelaten en niet gehoord, behalve als ze in actie komen, of erger nog, aantoonbaar ziek worden van vocht en schimmel. Dit laatste gebeurde Melanie Keizer (32 jaar). In 2009 woont Melanie in een schimmelwoning in de Hengelose Es. Ze komt de SP tegen, die op signalen van bewoners met hen een onderzoek start over de slechte staat van de woningen. Melanie wordt met tientallen andere bewoners actief in het bewonerscomité tegen de schimmelwoningen. Melanie: "Ik heb sinds mijn 18e in drie ziekmakende huurwoningen van Welbions gewoond. En met mij honderden andere bewoners. Dit is echt niet normaal en onrechtvaardig."

Van de regen in de drup
Met haar zoontje verhuist Melanie naar een andere aangewezen woning. Maar daar belandt ze letterlijk van de regen in de drup. Het souterrain onder de woning staat regelmatig onder water. Vanwege het vocht daar verhuist ze weer naar een duplexwoning in Klein Driene. In die wijk vindt sinds 2010 na acties van de SP een gefaseerde renovatie plaats, maar het deel van de buurt waar zij woont is als laatste aan de beurt, en er volgt uitstel op uitstel. Inmiddels is de staat van de woning daar ook zo slecht geworden dat ondersteund door de SP een actiecomité wordt opgericht voor snellere renovatie en compensatie.

Klachten
Melanie heeft inmiddels complicaties met haar gezondheid en op last van de arts moet ze opnieuw met urgentie een betere woning aangeboden krijgen. Na een jaar touwtrekken met Welbions betrekt ze met haar zoon in juli dit jaar eindelijk een eengezinswoning in een buurt zonder klachten. Melanie, en haar zoontje Jayden, zijn letterlijk ziek van hun vochtige woning. Haar situatie is zo ernstig dat een arts van de GGD concludeert dat Melanie en Yayden met spoed naar een andere woning zouden moeten verhuizen. En Melanie is niet de enige bewoner die met spoed moet verhuizen. De woningen in de wijk zullen uiteindelijk worden gesloopt.