Afbeelding
Foto:

Bibliotheek gecertificeerd volgens nieuwe eisen

HENGELO - Als eerste bibliotheek in Nederland is Bibliotheek Hengelo gecertificeerd binnen het nieuwe certificeringskader 'Kwaliteit in Beeld'.

Op donderdag 25 oktober ontving directeur René Siteur, in het bijzijn van wethouder Bas van Wakeren, het certificaat van Willem Camphuis, directeur van de CBCT. Bibliotheek Hengelo heeft met de certificering opnieuw de bevestiging gekregen de bibliotheekfuncties, die zijn vastgesteld in de wet, op de juiste manier uit te voeren. Willem Camphuis, directeur van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk Cultuur en Taal (CBCT) prees de inspirerende wijze waarop de Bibliotheek aansluit bij de maatschappelijke ontwikkelingen: "Bibliotheek Hengelo laat zien een organisatie te zijn die de buitenwereld naar binnenhaalt, samenwerkt, flexibel is en daarmee een netwerkorganisatie is. De certificering toont duidelijk de maatschappelijke meerwaarde van de Bibliotheek in de lokale samenleving, ook op het vlak van laaggeletterdheid. De preventieve leesbevordering is goed op poten gezet".

Mooie toets
Wethouder Bas van Wakeren, zelf wekelijks in de Bibliotheek te vinden, is blij met de kwaliteitstoetsing: "We hebben vier culturele kernvoorzieningen in Hengelo, waarvan de Bibliotheek er één is. Namens mezelf en alle inwoners van Hengelo als lezers ben ik trots dat de Bibliotheek dit certificaat heeft gekregen".

Nieuw kader
De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma's en diensten voor geletterdheid. Bibliotheek Hengelo is de eerste bibliotheek in Nederland die het nieuwe certificeringstraject doorlopen heeft. Het certificeringskader is ontwikkeld in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), Cultuurconnectie, Samenwerkende POI's Nederland (SPN), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven. Deze partijen hebben in december 2017 en januari 2018 het certificeringskader officieel vastgesteld.