Afbeelding
Foto:

Tsjaikovski-lezing

HENGELO - Tsjaikovski staat centraal in de lezing die Marie Therese ter Haar geeft op 6 november in het Nivoncentrum in Hengelo. Aanvang 20.00 uur.

Marie Thérèse ter Haar is docent en oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie. Ze studeerde russisch en ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en maakte ze het einde van de Koude Oorlog mee. Al vele jaren geeft ze overal in Nederland, alsook bij het Nivon in Hengelo veelgeprezen/boeiende lezingen.

Tsjaikovski
Tsjajkovski was eerst ambtenaar, ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen leraar aan datzelfde conservatorium. Tegen de zomer van 1867 had hij al zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden. Jarenlang onderhielden zij een innige briefwisseling, maar Tsjajkovski heeft haar nooit willen ontmoeten. In 1890 zette de gravin haar financiële steun om onduidelijke redenen stop. Een onbewezen theorie is dat zij zich niet kon verenigen met zijn geaardheid. Tsjajkovski reisde veel, werd overal geëerd, maar was een eenzelvig en eenzaam mens. Hij overleed op 53-jarige leeftijd aan cholera in Sint-Petersburg. Er wordt echter steeds weer aan deze doodsoorzaak getwijfeld. Het gerucht dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben door vergiftiging, is erg hardnekkig. Enkele van zijn bekendste composities zijn de balletmuziek voor Het zwanenmeer en De notenkraker, de Symphonie Pathétique, het Eerste pianoconcert, het Vioolconcert en de opera's Jevgeni Onegin en Pique Dame.

Muzikale omlijsting
Op 6 November zal Daria Fedorchenko, enkele jaren de vaste pianiste van het Nivon zangkoor, de lezing van Marie Therese muzikaal omlijsten met pianomuziek.