Afbeelding
Foto:

Slipcursus zorgt voor meer zelfvertrouwen op de weg

TWENTE - Het kan de beste automobilisten overkomen: u raakt de macht over het stuur kwijt. Veel automobilisten hebben ooit tijdens het behalen van het rijbewijs wat uitleg gehad over hoe je dan moet handelen, maar een echte slipcursus kan u aanzienlijk meer zelfvertrouwen geven.

Zeker op gladdere wegen kunt u makkelijker de controle over de auto kwijtraken, maar ook op een mooie zomerse dag kan een onverwachte uitwijkmaneuvre zorgen dat u de grip verliest en in een slip terecht komt.

Slip-soorten
Er zijn eigenlijk twee vormen van slip: een voorwielslip en achterwielslip. Een voorwielslip kan ontstaan wanneer u bijvoorbeeld te hard remt waardoor de wielen blokkeren. De auto gaat dan niet meer heen waar je wil. Bij zo'n slip is het belangrijk om gas en rem los te laten en te sturen in de richting waar de auto op glijdt. Niet sturen naar de kant waar je heen wil - dit kan gevaarlijk zijn wanneer u weer grip terug krijgt.

Achterwielslip
Bij achterwielslip breekt de achterkant uit. In zo'n geval moet u niet hard remmen, maar het gas loslaten, koppeling intrappen en tegensturen. Hierbij kijkt u naar de richting waar u heen wilt; niet kijken naar het gevaar. Het mensenlijk brein is dan namelijk juist geneigd om zich hier op te fixeren... en juist het gevaar in te rijden.

Aquaplaning
Bij aquaplaning glijden alle wielen op een laag water waardoor de totale grip weg valt. In zo'n geval: niet remmen of tegensturen, maar gas loslaten, koppeling intrappen en weer bijsturen wanneer grip terug komt.

Reflex kweken
Omdat dit soort situaties zeldzaam zijn voor veel bestuurders ontwikkelen we ook eigenlijk nooit deze goede reflexen. Zo is het volkomen onnatuurlijk om niet te remmen wanneer u gevaar signaleert. Het volgen van een slipcursus geeft u een stukje zelfvertrouwen om niet in paniek te raken en juist te handelen. Er zijn in Nederland diverse bedrijven die slipcursussen aanbieden; zo biedt de ANWB slipcursussen aan vanaf 80 euro. Een relatief kleine investering die u veel geld kan besparen, maar ook op zich al een héél leuke en leerzame middag oplevert.