Afbeelding
Foto:

Nieuwe namen
voor brandstoffen

TWENTE - Vanaf 12 oktober heeft er een verandering plaatsgevonden bij alle tankstations in Nederland. We tanken voortaan geen Euro 95 of Diesel meer, maar B7, E10 of E5. Hiermee liggen de benamingen nu gelijk aan die van de gehele Europese Unie.

De verandering van de namen moet het makkelijker maken voor mensen om in het buitenland de juiste brandstof te tanken. Waar we in Nederland gewend zijn aan de termen Euro 95, Euro 98 en Diesel worden er in veel andere landen andere benamingen gebruikt. Nu zijn alle termen gelijk in EU landen, wat verwarring bij buitenlandse tankstations moet voorkomen. Daarom het Euro 95 voortaan E10, Euro 98 wordt E5 (maar heet voorlopig nog Super of Super Plus). Diesel heet voortaan B7. Voor LPG verandert er niets, behalve dat de brandstof in sommige landen al langer wordt aangeduid als GPL.

Etiketten
Het is niet alleen de benaming van de brandstof die is veranderd. Ook de etiketten hebben een andere vormgeving gekregen. Waar ze eerst makkelijk herkenbaar waren aan de verschillende kleuren; groen voor benzine en zwart voor diesel, zijn de nieuwe etiketten allemaal wit. De etiketten voor benzine zijn voortaan rond van vorm terwijl die voor diesel een vierkante vorm hebben. De nieuwe benamingen zijn op 12 oktober in de gehele EU ingegaan.