Afbeelding
Foto:

Wees alert op monsterfile

TWENTE - Het najaar is een onvoorspelbare tijd voor de kilometervreters op de weg. De dagen zijn donker, het risico op ongevallen neemt toe en zo ook het risico om in een monsterfile te belanden. Wanneer dit tijdens de winter zou gebeuren, kan dit bijzonder onaangenaam zijn.

Gemiddels komt het één á twee keer per jaar voor; files die zo lang zijn dat automobilisten enkele uren muurvast staan. De afgelopen jaren waren er meerdere voorbeelden van verkeersinfarcten waarbij soms honderden kilometers file ontstonden als gevolg van weersinvloeden. Een goede voorbereiding is het halve werk om zo'n file aangenaam door te komen. Het loont om diverse items in de auto klaar te leggen voor zo'n situatie. Zo is het verstandig om bijvoorbeeld een warme jas, handschoenen en warmhouddeken in de auto te leggen. Zo hoeft u in ieder geval niet in de kou te zitten wanneer u de auto stil laat staan en deze langzaam in een ijsblokje gaat veranderen. Ook het meenemen van een thermoskan warme koffie is handig om aangenaam warm te blijven. Dit kan onderkoeling voorkomen. Ook is het verstandig om wat houdbaar eten in de auto te leggen; iets simpels als een pak mueslirepen kan al zorgen voor het op peil houden van uw energie en alertheid.

Medisch
Het is verstandig - en in sommige landen verplicht - om een EHBO-koffer te hebben liggen. Ook doet u er goed aan om bijvoorbeeld van medicijnen wat extra mee te nemen, zodat u niet onderweg een medisch probleem krijgt wanneer u langer van huis bent dan gepland. Vergeet ook de autolader voor uw telefoon niet om contact te houden met het thuisfront.