Afbeelding
Foto:

COA neemt opvanglocatie
Hengelo weer in gebruik

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat de opvanglocatie voor vluchtelingen aan de Havezatenlaan weer in gebruik genomen. Door de toegenomen vluchtelingenstroom wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers deze locatie weer in gebruik nemen.

De opvang aan de Havezatenlaan werd van maart 2016 tot april 2017 gebruikt voor het opvangen van vluchtelingen. De vluchtelingen stroomden door naar andere opvang of kregen een vaste verblijfsvergunning. Hierdoor kwam het pand leeg te staan. Het COA hield het pand wel in haar 'stille reserve' om het zoals nu weer te kunnen gebruiken. Het gaat dan om een tijdelijke opvang van eind deze maand tot ruwweg maart 2019. Afgelopen week begon het COA met de voorbereidingen om de opvang weer in gebruik te nemen. De eerste bewoners zullen op korte termijn arriveren. Er is plek voor maximaal 250 vluchtelingen.

Omwonenden geïnformeerd
De omwonenden van de opvanglocatie zijn inmiddels geïnformeerd over de hernieuwde opvang-plannen. In 2017 werd toegezegd om de klankbordgroep en naaste buren tijdig te informeren in dit soort situaties. Het COA zal de opvang en begeleiding van vluchtelingen verzorgen. Er is ook 24 uur per dag een beheerder aanwezig, net zoals bij de vorige opvang. De vluchtelingen die hier opgevangen worden zijn mensen die nog niet zo lang in Nederland staan en aan het begin van de asielprocedure staan. De nieuwe bewoners zijn een mix van gezinnen en alleenstaande mannen en vrouwen.

Meer locaties nodig
Het COA heeft momenteel extra opvanglocaties nodig. NIet alleen vanwege de toegenomen vluchtelingenstroom de afgelopen tijd, maar ook omdat asielzoekers momenteel langer verblijven in de opvang. Het duurt namelijk concreet langer voordat mensen met een verblijfsvergunning uitstromen naar een definitieve woning in een toegewezen gemeente. Dit is weer veroorzaakt door de krapte op de woningmarkt. Ook blijken de procedures voor asielaanvragen langer dan gewenst te duren met wachttijden als gevolg. De hoop is dat dit snel zal verbeteren, wat voor de vluchtelingen zelf in ieder geval positief is.