Afbeelding
Foto:

De Nijverheid straks aardgasvrij

HENGELO - De Nijverheid in Hengelo moet uiteindelijk aardgasvrij worden. De buurt, onderdeel van de wijk Wilderinkshoek, krijgt hiervoor een mooie zak met overheidsgeld. Afgelopen maandag was een eerste informatieve bijeenkomst voor buurtbewoners.

De Nijverheid omvat zo'n 2.200 woningen die aardgasvrij gemaakt moeten worden. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om heel Hengelo van het aardgas te halen, maar dit zal een operatie van vele jaren worden, zo lijkt het er nu op. Met een zak geld van 4,25 miljoen euro wil de Rijksoverheid hier wat vaart achter zetten. Dit moet voldoende zijn om als eerste minimaal 500 woningen van het gas af te halen. Een mooie manier om ervaringen op te doen; het afsluiten van wijken op zo'n groot niveau is nog een zeldzaamheid in Nederland. De gemeente, woningeigenaren en woningcorporatie Welbions zullen dus zelf het wiel uit moeten vinden qua goed beleid.

Goed overleg
Het aardgasvrij maken van woningen is natuurlijk niet een klein klusje. Wanneer je de gaskraan dichtdraait, moeten bewoners wel een goed alternatief hebben, waarbij alles natuurlijk investeringen vergt en wat hinder met zich mee zal brengen. Maandag werd door Welbions en de gemeente een bijeenkomst gehouden in De Klokstee. Doel was om samen te kijken naar de mogelijkheden, zowel met de huurders van Welbions als woningeigenaren.

Uitdaging
De Nijverheid is een uitdaging op dit vlak. Een groot deel van de woningen is van voor de oorlog en bewoners hebben lang niet altijd voldoende middelen om zelf dit soort investeringen te bekostigen. Daarnaast zorgt de leeftijd van de woningen voor specifieke uitdagingen; het nog beter isoleren lukt niet altijd gezien de specifieke bouwmethodes van die tijd - er is bijvoorbeeld vaak geen spouwmuurom te isoleren. Hierdoor is bijvoorbeeld volledig verwarmen met elektra lastig. Aansluiten op een warmtenet zou dan een alternatief zijn, maar dit soort investeringen zijn natuurlijk het beste te doen wanneer iederéén hier aan mee doet. Met deze gedachte hoopt de gemeente dus ook veel woningeigenaren toch over de streep te kunnen trekken om ook te kiezen voor een aardgasvrije toekomst.