Afbeelding
Foto:

Sporten niet altijd vanzelfsprekend

HENGELO - Sporten is gezond, leuk en het draagt bij aan de kwaliteit van leven én gemeenschapszin. Maar sporten is zeker niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld voor kinderen die kampen met autisme, ADHD of gedragsproblemen. De gemeente Hengelo wil samen met de sportclubs garanderen dat iedereen kan sporten, ongeacht hun persoonlijke uitdagingen.

Het project voor passend sporten kreeg de naam Iedereen kan scoren! Sportclubs kampen steeds vaker met uitval van jongere sporters met gedragsproblematiek, veroorzaakt door diverse factoren. Ook zie je dat sportclubs en trainers vaak onvoldoende geschoold zijn hier goed mee om te gaan. Kinderen komen hierdoor steeds vaker tussen wal en schip te staan.

Samenwerking
FC Twente, scoren in de wijk', de gemeente Hengelo, voetbalvereniging Juliana '32 en diverse andere sportverenigingen in Hengelo Noord slaan de handen ineen en starten het project Passend Sporten. Dit project richt zich op kinderen van 6 tot 13 jaar, die door uiteenlopende omstandigheden moeite hebben om aansluiting te vinden bij een sportvereniging. Hierbij kun je denken aan gedragsproblematiek, problemen in de thuissituatie en stoornissen zoals autisme en ADHD.

Sportcursus
De deelnemers krijgen een sportcursus van 12 weken bestaande uit weerbaarheidslessen, bezoek aan diverse sportverenigingen en pedagogische ondersteuning. Een persoonlijk sport- en begeleidingsplan zal hierbij de nodige houvast bieden. Het project heeft verder de nodige extra's te bieden, zoals een wedstrijdbezoek in de Grolsch Veste, een rondleiding in het stadion, deelnemers dragen FC Twente-kleding tijdens de lessen en enkele spelers van FC Twente bezoeken het programma.

Snelle start
De maanden september en oktober worden gebruikt om het project in te richten en de wervingscampagne te starten. Vanaf november zal de eerste groep van circa tien kinderen starten. De ambitie is dan om in twee jaar tijd zes van deze groepen deel te laten nemen.