Pas achteraf betalen voor parkeren

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal begint in december met eenproef voor achteraf betalen voor het parkeren op het Molkenboer. Doel is om een wat klantvriendelijker insteek te vinden.

Nu betalen mensen nog bij aankomst voor hun parkeertijd. Maar als je een kaartje achter de ruit hebt liggen met een eindtijd, nodigt dit niet uit om spontaan langer in de binnenstad te blijven. Daarom wil de gemeente een nieuw systeem testen. Bij het binnenrijden registreert het systeem het kenteken van een auto. Wanneer mensen weer weggaan kunnen zij het verschuldigde parkeergeld bij een automaat voldoen. Zo hoeven mensen niet meer terug voor een nieuw kaartje. Er zijn geen fysieke slagbomen of dergelijke nodig. Naast deze proef blijft ook het huidige belparkeren gewoon mogelijk op het Molkenboer. De gemeente vervangt op termijn alle 39 bestaande parkeerautomaten, waarbij dus ook wat mogelijkheden ontstaan om te experimenteren.

Regulering
Nu zie ik u als lezer al denken bij dit artikel: "Om de binnenstad écht aantrekkelijk te maken kun je ook betaald parkeren gewoon afschaffen.". De gemeente Oldenzaal ziet hier vooralsnog niets in. Zo zijn zij van mening dat het betaald parkeren ook een goed instrument is om de parkeerdruk te reguleren. Het voorkomt bijvoorbeeld dat iemand zijn auto te lang laat staan in de binnenstad, waardoor straks niemand meer een parkeerplek zou kunnen vinden. In andere gemeenten is betaald parkeren wel al gestopt. Zo is dit in Losser 1,5 uur gratis met parkeerschijf.