Afbeelding

Dag van de Kringloop

TWENTE - Het leven moet tegenwoordig milieubewuster. We realiseren ons steeds meer dat we zuinig moeten zijn op onze planeet en zoeken een verantwoorder alternatief voor de wegwerpcultuur. Waar een kringloopwinkel in het verleden niet bij iedereen een goede reputatie had, is het tegenwoordig juist hip om je huis in te richten met prachtige vondsten uit de lokale kringloopwinkel.

Aanstaande zaterdag 6 oktober is het Kringloopdag. Op deze dag vieren meerdere kringloopwinkels in heel Nederland hun bestaan met een feestelijke open dag. Behalve een kijkje in het assortiment kom je op deze dag ook meer te weten over het reilen en zeilen van de kringloopwinkel.

Succesvol concept
Dat kringloopwinkels een succesvol concept is, is geen verrassing. Het mes snijdt voor hen aan twee kanten: consumenten kunnen tegen heel gunstige prijzen artikelen kopen die vaak nog in een prima staat verkeren. Tegelijkertijd bevorderen ze het hergebruiken van artikelen. Vooral het terugdringen van afval dat we per huishouden verwerken is een belangrijk onderwerp in Nederland. Het verwerken van afval kost veel energie en stoot afvalstoffen uit, waardoor we deze hoeveelheden ernstig willen beperken. Het hergebruiken van artikelen en meubels is hierbij een stap in de goede richting. Een meubelstuk dat bij de een overbodig is geworden, kan een aanwinst zijn in de woning van een ander. Met deze gedachte bieden kringloopwinkels een groot aanbod aan diverse tweedehands artikelen aan. En vaak gunstiger geprijsd dan bij een nieuwe aanschaf!

Keurmerk
Zoals bij alles willen ook kringloopwinkels het kaf van het koren scheiden. Hiervoor is de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland in het leven geroepen. Zij waken voor de kwaliteit van de bij hun aangesloten winkels, doen ze wel echt wat ze zeggen? Tijdens de kringloopdag onthullen ze daarom een nieuw keurmerk: 100% kringloop! Aangesloten winkels zullen te herkennen zijn aan deze tekst die op de gevel prijkt. Wat het keurmerk precies inhoudt zal duidelijk worden in de aangesloten winkels op kringloopdag. Kijk op www.kringloopdag.nl voor een overzicht van deelnemende winkels.