Afbeelding
Foto:

Hengelo financieel gezond met geld om te investeren

HENGELO - Het is de week van de gemeentelijke begrotingen; ook Hengelo heeft deze week haar huishoudboekje voor komend jaar gepresenteerd. De begroting laat een positief beeld zien met uitdagingen.

Hengelo heeft een aardige portemonnee die ze beheren; de begroting behelst namelijk ruim 300 miljoen euro. Het doel voor de politici is hetzelfde als voor u en mij: inkomsten en uitgaven in balans brengen zodat je ook voor de toekomst kunt sparen én noodzakelijke uitgaven kunt doen.

Investeren
De gemeente wil investeren in diverse belangrijke thema's. Natuurlijk het verder versterken van de binnenstad, waarbij ook het plan voor het Marktplein verder uitgewerkt zal worden. Op het gebied van duurzaamheid kreeg Hengelo al extra geld van het Rijk voor mooie ambities. Zo kijkt de gemeente volgend jaar naar de mogelijkheid om een zonnepark te realiseren op eigen grond en Metropool krijgt help bij het verduurzamen van hun pand.

Sociaal domein
Het sociaal domein blijft altijd een 'zorgenkindje' voor veel gemeenten. Hengelo is geen uitzondering. De gemeente geeft komend jaar 131 miljoen uit aan jeugdzorg, participatie en de Wet Maatschappelijke ONdersteuning. Het college verwacht dat hiervoor zo'n 4 miljoen euro uit de algemene reserves opgenomen moet worden. Hengeloërs die ondersteuning nodig hebben moeten dit altijd kunnen krijgen, zo is het uitgangspunt.

Hart van Zuid
De gemeente wil komend jaar ook belangrijke stappen zetten met de projecten in Hart van Zuid. Er is veel in ontwikkeling in dit stadsdeel. Zo start het Verenigingsgebouw met de verbouw tot horeca-, hotel- en vergaderfaciliteit. Ook gaat de schop de grond in bij het Industrieplein.

Kostenplaatje
Waar het natuurlijk voor veel inwoners om draait: wat gaat mij dit allemaal kosten? De gemeente becijferde dat huurders volgend jaar per saldo 0,9 procent meer kwijt zijn aan woonlasten ten opzichte van dit jaar. Eigenaren van een woning zien hun lasten stijgen met circa 0,2 procent. Kijk voor info op: www.hengelo.nl