Afbeelding
Foto:

Rij Zonder Afleiding

TWENTE - De fervente kilometervreters zal het al opgevallen zijn: er is een nieuwe voorlichtingscampagne gaande. Met de slogan: "Rij zonder afleiding, rij mono" willen verkeersorganisaties en de overheid het gevaar van de smartphone onder de aandacht brengen.

Afgeleid rijden is een belangrijke factor in het ontstaan van ongelukken. Exacte cijfers zijn niet te geven over dit verschijnsel, maar de Stichting Incident Management Nederland meent dat de smartphone toch een grote rol speelt in veel ongelukken. Het vasthouden van de telefoon in de auto is al langer verboden, maar toch doen nog veel mensen dit. Naast de campagne zal justitie op termijn ook de straffen voor ongelukken veroorzaakt door afgeleid rijden verhogen. Wie straks een ongeluk veroorzaakt door afgeleid te zijn riskeert maximaal zes jaar gevangenisstraf. De campagne ging afgelopen week van start, met onder meer reclamespotjes. De campagne roept mensen op om anderen niet te storen tijdens het rijden en gebruik te maken van technologie om de telefoon te blokkeren in de auto. Het handhaven van het telefoonverbod is wel een punt van discussie. De pakkans is nu nog relatief laag. Wel komen er onder meer vaker camera's die kunnen herkennen of de bestuurder van een auto bezig is met zijn smartphone. Zo is het verstandig om de telefoon op 'automodus' te zetten, waarbij de telefoon dan geen berichten of telefoontjes doorgeeft zodat de bestuurder niet afgeleid is.

Ook buiten de auto
Natuurlijk doen ook andere verkeersdeelnemers er verstandig aan om de telefoon in de zak te laten. Zo gebeuren er ook met fietsers en wandelaars regelmatig (bijna) ongelukken waarbij één van de partijen afgeleid is door de telefoon.