Afbeelding
Foto:

Einde voor gratis reizen naar en in Enschede

HENGELO - De gemeente Enschede wil het Twee-Stedenabonnement voor 65-plussers afschaffen. Dit abonnement is een samenwerking tussen de gemeenten Hengelo, Enschede en vervoerder Keolis. 65-plussers met een laag inkomen konden hiermee een jaar lang vrij reizen in en tussen Hengelo en Enschede.

De regeling was een succes en zat dan ook al snel vol. Zeker voor mensen met een laag inkomen was dit een mooie aanvulling; inwoners met een hoger inkomen konden ook deelnemen aan dit abonnement, maar dit koste dan wel 75 euro. De gemeenteraad van Enschede buigt zich begin oktober over de regeling. Deze gemeente liet al weten dat ze willen stoppen met de regeling, terwijl Hengelo en Keolis nog in overleg zijn over het vervolg van de regeling. Zoals het er nu naar uitziet zullen Hengelose senioren vanaf 1 januari 2019 niet meer gratis kunnen reizen naar en in Enschede.

Wachten op besluit
De gemeente Hengelo wacht nog even het Enschedese besluit af, waarna de Hengelose abonnementhouders op de hoogte gebracht worden van de veranderingen. Als er een nieuwe regeling komt kunnen 65-plussers zich straks opnieuw aanmelden. Zij zullen dan door de gemeente zelf geïnformeerd worden.

Leren reizen
Het abonnement is ook onderdeel van de bredere ambitie om senioren zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam te houden. Vroeger werden senioren al snel voorzien van relatief dure taxiregelingen zoals de Regiotaxi, terwijl velen van hen ook nog best met het openbaar vervoer zouden kunnen. De invoering van de OV-chipkaart bleek alleen wel een hindernis voor veel senioren; de wirwar aan vervoerders, abonnementen, de vele poortjes en moeilijk leesbare abonnementen waren ondoorgrondelijk. daarom organiseerden gemeenten en vervoerders ook regelmatig inloopspreekuren en bijeenkomsten waar ouderen terecht kunnen om de beginselen van het reizen met bus en trein te leren. Er zijn ook steeds meer alternatieve regelingen opgezet, zoals AutoMaatje dat al in diverse Twentse steden actief is.