Rita Markslag - Yarden
Rita Markslag - Yarden Foto:

Column Yarden: Terug naar Amsterdam

We werden gebeld door een mevrouw, voor het verhaal noem ik haar Rieky, dat haar beste vriendin, Ans, was overleden. Ik nam contact met haar op, maakte een afspraak met haar en hoorde dat Ans geen familie meer had.

Ik zat bij haar aan tafel en op mijn vraag of ze wist wat het inhield om opdrachtgever voor de uitvaart te zijn zei ze met een lach dat ze dat samen goed hadden besproken. Haar beste vriendin uit het vrije Amsterdam en zij uit het nuchtere Twente, geweldig! Ze vertelde me hoe ze elkaar hadden leren kennen. Rieky's buurman ontmoette een dame uit Amsterdam en ze kregen een relatie. Na een poosje maakte ook Rieky kennis met deze dame en het klikte meteen. Ze dronken samen koffie, gingen samen naar de markt en dronken vaak met zijn drietjes een glaasje Twents kruidenbitter. Na een paar maanden trok Ans in bij haar vriend, Rieky's buurman, en zodoende werden ze buurvrouwen maar ook beste vriendinnen.

Op een dag overleed plotseling de vriend van Ans. Een verschrikkelijk klap voor Ans maar ook voor Rieky. Ans besloot niet terug te gaan naar Amsterdam maar bleef naast Rieky in Twente wonen en langzaam pakten ze de draad weer op. Een paar maand geleden kreeg Ans te horen dat ze ernstig ziek was en niet lang meer zou leven. De vriendinnen genoten nog van hun laatste tijd samen. Ze spraken over alles, ook over het moment dat Ans er niet meer zou zijn. De tranen stroomden Rieky over de wangen toen ze me vertelde dat ze Ans had beloofd om haar terug te brengen naar Amsterdam en haar daar te begraven.

Op de dag van de uitvaart gingen we richting Amsterdam. De chauffeur en ik in de rouwauto en Rieky in een volgauto die haar na de begrafenis weer thuis zou brengen. De plechtigheid was eenvoudig maar zo ontzettend liefdevol. Rieky sprak prachtige, warme woorden over haar beste vriendin die ze zo enorm zou gaan missen. Ze stond aan het graf en haalde uit haar tas een flesje Twents kruidenbitter met twee glaasjes. Ze vulde de glaasjes en zette één glaasje op het graf en het andere glaasje hield ze even in de lucht. "Op onze vriendschap lieve Ans… op onze vriendschap".

Rita Markslag, Yarden uitvaartzorg

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.