Afbeelding
Foto:

Maak je tuin winterklaar

TWENTE - Een goede voorbereiding van je tuin op de winter is slim, dit scheelt namelijk weer werk in het voorjaar. Maar wat moet er dan allemaal gebeuren in de tuin? We zetten de belangrijkste werkzaamheden voor je op een rijtje zodat die tuin klaar is voor de winter!

Oktober is de perfecte maand om je tuin winterklaar te maken vanwege het vaak nog aangename weer, zo kunt u nog veel plezier beleven aan het werken in de buitenlucht.

Het groen
Neem allereerst de planten, deze kunnen wel wat hulp gebruiken als het gaat vriezen. Stevige grassen die omhoog groeien, krijgen droge stelen als ze aan de vrieskou worden blootgesteld. Als ze dan ook nog worden bedekt met een laag rijp of sneeuw worden ze topzwaar en kunnen ze knappen. Ter voorkoming kun je er een plantensteun omheen zetten. Daarnaast is het ook raadzaam om uw vorstgevoelige planten te beschermen. Zoek hiervoor uit bij welke temperatuur jouw planten bescherming nodig hebben, dit verschilt namelijk van plant tot plant. Door ze in te pakken met jute met daartussen stro en droog blad, kun je de meeste planten goed beschermen. Je gazon maak je winterklaar door de grasmaaier er nog even overheen te halen. Tot ongeveer eind oktober groeit het gras nog, als dit het geval is, maai het gazon dan nog even, het liefst op een maaihoogte van 4 centimeter. Bladeren op het gazon kun je voor het maaien lekker laten liggen. De versnipperde bladeren die een maaibeurt oplevert, worden in het compostvat namelijk weer sneller omgezet in compost. Wanneer Koning Winter is gearriveerd, kunt u het beste sneeuw gewoon op het gazon laten liggen en zo min mogelijk over een bevroren gazon lopen.

Puntjes op de i
Als je al je groen in de tuin op orde hebt, zijn er nog een paar zaken te regelen. Zo moet de buitenkraan worden afgesloten en de tuinslang worden weggehaald. De tuinslang kun je leegblazen door met een vorstventiel de kraan af te tappen en hiermee de slang leeg te blazen. Giet daarnaast gieters en bakken leeg om vorstschade te voorkomen. Maak ook bakjes voor vogels leeg zodat deze er met de kou niet in kunnen badderen en hun vleugels niet bevriezen.

Vijver
Heb je een vijver? Zet er dan een ijsvrijhouder met luchtpomp in zodat er een wak wordt gecreƫerd. In de late herfst sterven veel vijverplanten af waardoor er een rottingsproces op gang komt waarbij giftige gassen vrijkomen. Een wak zorgt ervoor dat de gassen kunnen ontsnappen en de vissen in de vijver aan hun zuurstof kunnen komen.