Afbeelding
Foto:

Hengelose Famke Gooiker danst in 'De Zaak Carmen'

HENGELO - Deze week begint in Schouwburg Hengelo de serie dansvoorstellingen van Lonneke van Leth. De Zaak Carmen wordt vijf keer opgevoerd. Daarin dansen 18 amateur dansers uit Twente tussen tien professionele dansers uit Den Haag. Famke Gooiker (15) uit Hengelo is één van de dansers.

Voor De Zaak Carmen zocht choreograaf Lonneke van Leth amateur dansers. Je moest er alleen wel minimaal 16 jaar voor zijn. Dat weerhield Famke Gooiker (15) er niet van om een brief te schrijven waarin ze duidelijk vermeldde te weten dat ze eigenlijk te jong was, maar tegen de tijd dat De Zaak Carmen op de planken zou staan de minimum leeftijd net had bereikt. Toen ze te horen kreeg dat ze ondanks haar leeftijd auditie mocht komen doen stond ze te springen in de kamer. In januari vond de auditie moderne dans plaats in de Schouwburg. Famke doet aan klassiek ballet sinds haar vierde en deze auditie was dan ook hele andere koek; loodzwaar maar fantastisch mooi. Famke werd 's avonds gebeld door Lonneke van Leth. Ze wilde zich ervan verzekeren dat ze te maken had met een serieuze kandidaat, iemand die elke repetitie aanwezig zou zijn, weinig blessures zou vertonen en waar ze van op aan kon. "Je kan op me rekenen", beloofde Famke. Ze was door! Ze zegde alle sociale verplichtingen in de trainingsweekenden af en daar heeft ze geen spijt van. Ze kijkt uit naar elk weekend en als de repetitie op het grote podium van de Schouwburg erop zit op zondag, dan kijkt ze alweer uit naar de volgende op zaterdag.

Famke danst in de try-out op donderdag 20, en op de première op vrijdag 21 september. En dan danst ze in de voorstellingen op zaterdag 22, woensdag 26 en donderdag 27 september. Overdag gaat ze 'gewoon' naar Lyceum De Grundel waar ze net in 4 havo is begonnen. Alle leerlingen kunnen met korting naar de voorstellingen. Ze hoeven niet bang te zijn dat het niks voor ze is, want met haar verhalende en beeldende dansstijl maakt Lonneke van Leth van iedereen een dansliefhebber. Zelf is Famke vrij bescheiden, zij danst omdat het haar passie is. Maar het zou wel leuk zijn als er veel mensen zouden komen kijken, want het is wel heel gaaf met al die professionele dansers, het orkest, de vier kostuumwisselingen achter de schermen en uiteraard het grote podium in onze eigen Schouwburg.