Afbeelding
Foto:

Bouw Warmtecentrale
is van start gegaan

HENGELO - Afgelopen week werd het startschot gegeven voor de bouw van de nieuwe Warmtecentrale op de hoek Langelermaatweg en Laan Hart van Zuid. De nieuwe centrale, DEC Noord, is straks onderdeel van het lokale Warmtenetwerk Hengelo.

De centrale gaat de restwarmte van AKZO Nobel gebruiken voor het verwarmen van woningen en bedrijven. Het Warmtebedrijf Hengelo is dan eigenaar van deze installatie en zal zorg dragen voor de distributie van deze duurzame energie. Als de bouw goed verloopt is de installatie naar verwachting in januari volgend jaar klaar, met in maart de ingebruikname.

Hoe werkt dit?
De nieuwe installatie is een zogeheten Decentrale Energie Centrale. De lage temperatuur restwarmte van Akzonobel zal dan verhit worden tot een passende temperatuur om woningen en gebouwen te kunnen verwarmen. Dit zal gebeuren met warmtepompen die de temperatuur naar van 40 naar 70 graden kunnen verhogen. Er komen ook ketels in de DEC, die gebruikt kunnen in koude periodes en dienen als reserve om de warmtelevering te garanderen. Deze opzet moet zorgen voor veel minder CO2-uitstoot en opzichte van traditionele installaties.

Grote klus
Vanuit AkzoNobel zijn leidingen aangelegd naar de DEC voor het transport van het water. In juli werd de tweede fase van de aanleg van dit netwerk afgerond. Diverse andere bedrijven en organisaties zijn inmiddels aangesloten als afnemers van deze nieuwe warmteinstallatie.

Mooi ontwerp
Ontwerpbureau MOPET pende de nieuwe installatie qua extern ontwerp. Dit leverde een markant, contextueel ontwerp op. Dit moet herinneringen oproepen aan de voormalige metaalindustrie. De terreinen van de metaalfabrieken in Hengelo-Zuid worden getransformeerd naar een nieuwe woonwijk, met de Laan Hart van Zuid als ruggengraat. De DEC voegt zich met zwarte stalen gevels en de markante schoorsteen naar het DNA van het vroegere fabriekenlandschap. DEC Noord heeft een driehoekige vorm met als opvallend detail de schoorsteen. De bovenbouw bestaat grotendeels uit een staalconstructie en enkele kalkzandsteenwanden.