Afbeelding
Foto:

Met elkaar dementievriendelijk in gemeente Borne en Hengelo

HENGELO/BORNE - Dinsdagavond 25 september wordt de Week van de Dementie afgesloten in het Alzheimer Café Hengelo. Het Alzheimer Café Hengelo bestaat dit jaar 15 jaar.


Dit derde lustrum én de uitreiking van het predicaat 'Dementievriendelijke Gemeente' zijn redenen om op deze avond feestelijk uit te pakken.

Film
De avond begint met de vertoning van de korte film 'Noaberzorg in Hengelo, da doe-j toch?!'. De film gaat over twee inwoners van Hengelo en een zoon 'die in het westen' woont. De film laat zien hoe je als buur iets kunt betekenen wanneer een andere buur (die alleen woont) de diagnose 'dementie' krijgt.

Certificaat
Het tweede onderdeel van het programma is de uitreiking van het certificaat 'Dementievriendelijke Gemeente' aan de gemeente Hengelo. Deze eervolle titel wordt door mevrouw Kamphuis, voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Twente, uitgereikt aan Wethouder van Wakeren. De motivatie hiervoor is onder andere de ondertekening van de Intentieverklaring 'Hengelo Haakt In' op 8 maart jongstleden. Daarin hebben meer dan 30 maatschappelijke organisaties uit Hengelo zich samen verantwoordelijk gemaakt voor een dementievriendelijk Hengelo.

Foundation
Na de pauze volgt een lezing door Paul Jansen. Jansen is verbonden aan de Anneke van de Plaats foundation. Sociaal geriater Dr. Anneke van der Plaats, verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur is vooral bekend geworden om haar vermogen om wetenschappelijke kennis en theorieën te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Haar lezing 'De wondere wereld van dementie', wordt dinsdagavond op geheel eigen wijze vertolkt door Paul Jansen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom vanaf 19.00 uur in de Waterstaatskerk (Deldenerstraat 20 in Hengelo). Het programma begint om 19.30 uur. Parkeren kan op het Mitchamplein.

Schouders eronder
De Week van de Dementie wordt niet alleen mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van vele vrijwilligers en overige betrokkenen. Ook een aantal stichtingen en instanties heeft een belangrijke bijdrage geleverd, waardoor we in Borne en Hengelo letterlijk met elkaar dementievriendelijk actief kunnen zijn. Dank voor hun onmisbare bijdrage en mandaat: Steunpunt mantelzorg Borne - Menzisfonds Twente - Businessclub Centraal Twente - Fonds Sluyterman van Loo - gemeente Borne - gemeente Hengelo - Alzheimer Nederland - Fuldauerstichting.

Meer informatie
Voor meer informatie en een uitgebreide omschrijving van de activiteiten in de Week van de Dementie, zie de websites van Carintreggeland, TriviumMeulenbeltZorg en Wijkracht.