Afbeelding
Foto:

Werk aan Basiliek schiet goed op

OLDENZAAL - Het zal passanten de afgelopen week wellicht opgevallen zijn, maar het werk aan de toren van de Plechelmusbasiliek schiet al goed op.

De toren van de imposante basiliek krijgt op dit moment een grondige renovatie. Deze begon in juni en moet ergens deze maand afgerond zijn. Dankzij het uitstekende weer viel er voor de gespecialiseerde aannemers niets te klagen. Het is de eerste keer in tientallen jaren dat de toren een restauratie krijgt. Zo was met name het Loden Bönneke - het bovenste deel van de 65 meter hoge toren - toe aan wat liefdevol werk. Zo werd de houten paal waarop de haan, kruis en bol rusten vervangen. Ook de wijzerplaten moesten weggehaald worden en de buitenkant van de toren kreeg een grondige restauratie qua voegwerk en dakdelen.

Beklimming
Als gevolg van de werkzaamheden waren de torenbeklimmingen deze zomer helaas ingekort. Overigens kunnen alle geïnteresseerden sinds kort ook een virtuele torenbeklimming doen, wat zeker voor mensen die slecht ter been zijn altijd een beproeving was gezien de smalle, steile trappen. De virtuele beklimming toont alle delen van de toren en is te zien op de website: my.3dvirtualexperience.nl/st_plechelmusbasiliek_oldenzaal