Afbeelding
Foto:

Twente moet snel
beter bereikbaar worden

HENGELO - De economie draait op volle toeren. Er is meer verkeer op de weg, vrachtvervoer neemt toe en ook meer Twentenaren vinden werk. Het gaat dus goed - maar het kan nog zeker beter. Zo kampt Twente nog met diverse grotere uitdagingen op het gebied van bereikbaarheid.

Het was de afgelopen decennia al een veelgehoorde klacht: de Rijksoverheid heeft te weinig aandacht voor de bereikbaarheid en infrastructuur in het oosten van het land. Er komt verbetering in, zeker ook als het aan de Hengelose wethouder Gerard Gerrits ligt. Hij is de nieuwe kartrekker voor de regionale mobilitieitsambitie en vice-voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Verkeer en Vervoer.

Verbreding A1
Als belangrijkste speerpunt ziet Gerrits de verbreding van de A1. De weg staat regelmatig vast bij knooppunt Buren, wat ook menig Hengeloƫr maar al te goed weet. Het meeste verkeer op deze weg betreft woon-werkverkeer en vrachtverkeer van en naar Duitsland. Het is erg onhandig wanneer de weg iedere ochtend- en avondspits muurvast staat. Dit is niet alleen een belemmering voor handel en transport, maar ook gewoon zeer onhandig voor forenzen.

Twentekanaal
Ook het verruimen van het Twentekanaal moet veel kansen bieden. Er werken nu zo'n 5.100 mensen in watergebonden bedrijvigheid, met jaarlijks zo'n 12.000 schepen op de Twentse vaarwegen. Verdieping van het kanaal zorgt voor grotere, zwaardere schepen met meer lading.

Fijn met de trein
Het derde speerpunt is het verbeteren van de treinverbindingen tussen Amsterdam en Berlijn. Betere afspraken over gebruik moeten zorgen voor beter vervoer in beide richtingen. Twente is nog steeds een ondergeschoven kindje qua bereikbaarheid op het spoor; er moet relatief veel Twents vervoer over een beperkte spoorcapaciteit richting het westen. Ook op dit vlak zullen investeringen nodig zijn. Een belangrijke rode draad bij al deze speerpunten is het versterken van overleg en afspraken met het Rijk, vervoersbedrijven en Provincie Overijssel. Om veel wensen te realiseren wil Gerrits ook actief lobbyen voor meer geld bij de Europese Unie.