Afbeelding
Foto:

Echtscheidingen komen vaker voor

TWENTE - Stellen die in het huwelijksbootje stappen beloven elkaar trouw "tot de dood hen scheidt". Helaas wordt deze belofte steeds vaker gebroken, een scheiding komt steeds vaker voor. Vorig jaar werden er in Nederland nog 33.000 echtscheidingen voltrokken. Hoewel deze keuze wordt gemaakt met hoop op een betere toekomst voor beide partners, kan een scheiding verstrekkende gevolgen hebben.

De dag van de scheiding op 14 september is niet voor niets in het leven geroepen. Initiatiefnemer hiervoor is Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, een vereniging die koppels in scheiding bijstaat om de scheiding op zo prettig mogelijke wijze af te handelen. Beide partijen hebben er baat bij als een scheiding rustig verloopt, maar als er kinderen in het spel zijn is dit extra belangrijk. Zij zijn bij een vechtscheiding vaak, begrijpelijk, het allerbelangrijkste dat beide ouders hebben. Het is dan ook niet gek dat de gemoederen hoog op kunnen lopen als er onenigheid ontstaan over wie de kinderen op welk moment heeft. Een situatie die niet alleen voor ouders, maar misschien wel vooral voor kinderen tot veel stress kan leiden.

Goed uit elkaar!
Om dit leed te voorkomen of verhelpen kennen veel steden in Nederland initiatieven die stellen helpt met het regelen van een echtscheiding waarbij kinderen in het spel zijn. Zo heeft de gemeente Hengelo een team van professionals dat stellen bijstaat onder de naam "Goed uit elkaar!". Met hulp van advocaten, mediators maar ook sociaal pedagogen en kindercoaches wordt de situatie voor alle betrokkenen zo goed mogelijk afgehandeld. Het doel van dit team is om vooral de positie van de kinderen te benadrukken. Deze worden daarom op verantwoorde wijze betrokken in het proces zodat ook hun geluid gehoord wordt.

Vooruitgang
Dit initiatief werpt z'n vruchten af en is bovendien hard nodig, momenteel verzandt een op de 5 scheidingen in een vechtscheiding. Noaberpoort in Haaksbergen biedt inmiddels een soortgelijk concept aan voor Haaksbergse gezinnen. Hoewel een op de drie huwelijken geen stand houdt, wordt de kennis rondom het afhandelen van een scheiding gelukkig ook steeds uitgebreider.