Afbeelding
Foto: Rikkert Harink

Welbions gaat spaarlampen vervangen

HENGELO - Met een grootschalige actie geeft woningcorporatie Welbions aan te gaan voor duurzaamheid. De ruim 7000 lampen die de algemene ruimtes van hun gebouwen verlichten worden de komende maanden allemaal vervangen door energiezuinige ledlampen.

Dinsdag 4 september werd het officiële startschot gegeven voor deze actie. André Aansorgh, voorzitter huurdersvereniging Ookbions, en Harry Rupert, directeur-bestuurder van Welbions, hadden daarvoor al samen de eer om de eerste ledlamp te plaatsen. Deze dag was niet toevallig gekozen, het was die dag namelijk "Duurzame dinsdag." Een dag die in het taken staat van energiebezuiniging, hoe groot- of kleinschalig ook. Voor de woningcorporatie met woningen in vooral Hengelo en Borne betekent dit dat de lampen in zo'n 70 gebouwen worden vervangen voor veel duurzamere ledlampen. Het gaat hierbij om lampen in bijvoorbeeld de galerij van een flat of bij entrees.

Veel besparing
Welbions kan niet met zekerheid zeggen hoe veel ze hier mee besparen, maar het vervangen van de oude lampen kent vele voordelen. Per lamp wordt er minimaal 25% aan energie bespaard, maar afhankelijk van de huidige lamp kan dit zelfs oplopen tot 75%. Ook wordt bij de gekozen gebouwen niet alleen de lamp, maar ook de armatuur vervangen voor een nieuw exemplaar. Deze vernieuwde lampen gaan langer mee, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Ook verwacht Welbions minder storingen en kapotte lampen, wat vervoer en werk voor monteurs bespaard.

Duurzame toekomst
De gebouwen die voor dit project door Welbions zijn geselecteerd zijn panden waarbij geen grootschalig onderhoud gepland staat, of waar nog geen ledlampen waren geplaatst. Bij al het grootschalig onderhoud of nieuwbouw hanteert Welbions de standaard procedure om te werken met ledverlichting. Dit project met ledlampen is slechts één onderdeel de verduurzaming. Het project zal naar verwachting nog de hele winter van 2018/2019 duren. Bewoners hoeven niet thuis te blijven voor de werkzaamheden.