Afbeelding
Foto:

Hengelo geniet van Stork-theaterspektakel

HENGELO - Na vele maanden van voorbereiding en brede inzet door vrijwilligers was het afgelopen week dan eindelijk zover: het theaterspektakel ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Stork in Hengelo ging in premiere. Inmiddels zijn de eerste uitverkochte voorstellingen al weer een feit. Een mooie bekroning voor de maanden werk zowel op als om de planken.

Een theaterstuk van deze omvang is een bijzonderheid; zeker voor Twente waar producties vaak kleinschaliger zijn. Dat een geheel buitenterrein omgetoverd werd tot een openluchttheater met allerhande faciliteiten is iets dat we niet vaak zien. Maar dat dit bij de Twentenaren in de smaak zou vallen was minder verrassend; het eerdere theaterstuk 'Het Verzet Kraakt' bleek dito een publiekstrekker. Tot en met zaterdag 22 september kunt u nog voorstellingen bezoeken.

Avondvullend programma
Het verhaal gaat natuurlijk in beginsel over de geschiedenis achter het bedrijf Stork zelf. De machinefabriek werd in 1865 opgericht in Borne en verhuisde in 1868 naar Hengelo. Het bedrijf stond bekend als sociaal innovatief, zoals u ook elders in deze krant leest. Het bedrijf begon met reparatie, maar bouwde al snel nieuwe machines voor onder meer de textielindustrie en later nieuwe markten. Na de Eerste Wereldoorlog maakte het bedrijf mooie groei door, maar de Tweede Wereldoorlog was een periode van onzekerheid. Zo werden ook Stork-arbeiders ingezet voor dwangarbeid in Duitsland. Vorige eeuw was de ondergang van de grotere industrie een uitdaging, maar Stork bleef innoveren en wist relevant te blijven. Het verhaal kijkt naar deze en andere uitdagingen die soms heel anders uit hadden kunnen gepakt voor het bedrijf. De vraag 'wat als' vormt dan ook een rode draad door het verhaal.

Kaarten
De voorstellingen lopen nog tot en met 22 september. De organisatie biedt uiteenlopende arrangementen aan, waaronder voor gezinnen. De hoop is dat ook zeker veel kinderen wat op zullen steken van dit bijzondere stukje lokale geschiedenis. Kijk voor meer informatie op: www.stork150ijaar.nl