Rita Markslag - Yarden
Rita Markslag - Yarden Foto: Petra Koenderink

Column Yarden: Een verhaal op zich

Regelmatig verschijnt er van mij een column in de krant, het is een onderdeel van mijn werk. Maar eigenlijk is het ook een onderdeel van mij, van wie ik ben en waar ik voor sta.

Als uitvaartleidster kom ik bij veel mensen over de vloer, met iedere familie ontwikkel je een andere band. Zo is iedere uitvaart ook anders. Uiteindelijk gaat het erom dat het je mensen het gevoel wilt geven dat je naar hen luistert, dat je hen hoort. Maar dat je ook hoort naar dat wat niet gezegd wordt. Dat je tussen de regels door kunt luisteren en of lezen. Want de ene mens kan zich beter uitdrukken, zijn of haar gevoel beter verwoorden, dan een ander.

Aan mij de taak om de wensen van de familie zo goed mogelijk te verwerken in een passende uitvaart. En dat probeer ik middels deze column over te brengen. Het gaat niet om mij, deze verhalen gaan niet over Rita Markslag maar over de mensen áchter de verhalen, want daar gaat het om. Dus iedere uitvaartleider of uitvaartleidster kan een column als deze schrijven want wát zijn er veel verhalen te vertellen.

Dat het gelezen wordt moge duidelijk zijn gezien de vele reacties op de columns die regelmatig verschijnen. Gelukkig zijn verreweg de meeste reacties fijn en positief, maar het zou ook zo kunnen zijn dat u ze liever niet leest omdat u ze bijvoorbeeld te confronterend vindt.

Dat kan ik zeker begrijpen en ik hoop dat u dan aan deze verhalen voorbij kunt en wilt gaan want uiteindelijk zijn ze bedoeld om een positieve bijdrage te geven aan die gebeurtenis waar we ooit, vroeg of laat, allemaal mee geconfronteerd worden.

Laat de columns voor zich spreken en het verhaal vertellen over leven en dood, vreugde en verdriet. Bijzondere verhalen over bijzondere gebeurtenissen en… bijzondere mensen.

Rita Markslag, Yarden uitvaartzorg

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.