Nep

Het nieuwe college van B. en W. van Enschede heeft een imagoprobleem. Er wordt geklaagd over het feit dat alle collegeleden man en blank zijn. Op die manier is het college geen afspiegeling van de samenleving. En dat klopt. Alleen als het college zo'n 160 diverse nationaliteiten zou hebben, alle huidskleuren van de regenboog en alle mogelijke seksuele voorkeuren zou hebben, dan zou dit college een afspiegeling van de maatschappij kunnen zijn. Dat dit niet kan is duidelijk, maar ik heb een oplossing. We kunnen ze oververven. Of overspuiten, dat kan tegenwoordig ook. Vraag maar aan Bas Nijhuis.

Overigens hadden de fracties die moesten afhaken bij de collegevorming, ook alleen blanke mannen in de aanbieding. Ze hadden meer kans kunnen hebben, maar het had wel om een flexibele houding van de kandidaat-wethouders gevraagd. Enig spuit- en lakwerk was wel het minste geweest. Je kunt niet de inmiddels geïnstalleerde collegeleden vragen alsnog een dergelijk offer te brengen. Al zou het wel getuigen van lef, trots en benutten van kansen.

Dat het vaker voorkomt lees ik in de Telegraaf van afgelopen zaterdag. Personeel van een dierenpark in Caïro heeft een ezel zo geverfd, dat het dier door kon gaan voor een zebra. Een bezoeker heeft een fotootje van het bijzondere beest op Internet gezet en kreeg vrij snel een bevestiging van zijn vermoedens; de zebra was eigenlijk geen zebra. De directeur van de dierentuin ontkent alles. Ik wil wedden dat er meer bezoekers dan ooit in het park zijn geweest. En ik wil wedden dat er meer buitenlandse toeristen zijn geweest dan ooit, en ik wil wedden dat bij alle dierenhokken gecontroleerd is of de bordjes met de gegevens wel kloppen met het dier in het hok.

Maar het is Egypte en je begint overal aan te twijfelen. Zijn de piramides wel echt? Is de Nijl wel een echte rivier of zit er in Midden-Afrika een kraantje die je open en dicht kunt doen? Trouwens, controleer heel Afrika maar. Is die krokodil van 9 meter wel echt? Zijn de toeristen wel in de jungle geweest en worden er in het avondschemer 3D films geprojecteerd? "Stil jongens, ik geloof dat daar een bruine beer zit." Dat projecteren doen ze ook met Elvis. "Elvis, live on stage.", zo wordt dat aangekondigd en dan zit je naar een film te kijken. Die ezel weet dat een zebra meer aandacht en dus meer voedsel krijgt. Ezels zijn niet dom . En als het toch nepnieuws is, dan houden we dit verhaal er toch in; het is te mooi om in de prullenbak te laten verdwijnen..


Jan Visser