Afbeelding
Foto:

"Taal en Cultuur dat sprek!" in Hengelo

HENGELO - Deze kop is het motto van het centrum voor streektaal en streekcultuur van Twente dat op donderdag 6 september feestelijk van start gaat in Hengelo.

Het centrum, waarvan de naam nog even geheim blijft, is een initiatief van Historisch Centrum Overijssel, IJsselacademie en Twentaal en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel. Het centrum wil letterlijk en figuurlijk een plek zijn waar organisaties op het gebied van streektaal en cultuur gezamenlijk initiatieven ontwikkelen om het Twents te laten (be)leven voor alle generaties. De netwerkorganisatie gaat werken vanuit een eigen ruimte in de bibliotheek Hengelo. Op donderdag 6 september is de feestelijke opening door gedeputeerde Hester Maij van Landbouw, Natuur en Cultuur.

Behouden en versterken
Het Twents als streektaal heeft een lange geschiedenis. Formeel wordt dit gezien als een Nedersaksisch dialect, maar niet een taal op zich. Er zijn in Twente nog best wat mensen te vinden die een woordje plat praten, maar zeker bij de jongere generatie is het Twents steeds minder ingeburgerd. Dit is jammer, want met het verdwijnen van het Twents zou ook een belangrijk stukje cultuur verloren gaan.