Afbeelding
Foto:

BOB-campagne ook tijdens de zomer

TWENTE - Met de hoge temperaturen geniet Nederland massaal van de vele barbecue's en tuinfeestjes. Hoog tijd om de BOB-campagne op scherp te zetten: ook tijdens de zomermaanden is het belangrijk om niet met alcohol achter het stuur te stappen.

Bij ongeveer 20% van alle ongevallen met dodelijke afloop was er alcohol in het spel. Zorg daarom dat je ook tijdens een zomerfeest van te voren een BOB aanwijst. De BOB (bewust onbeschonken bestuurder) zorgt dat hij/zij zelf en eventueel de medepassagiers veilig thuis komen. Zoals de slogan luidt: daar kun je mee thuis komen! Alcohol vertraagt het reactievermogen, maar maakt ook overmoedig; een gevaarlijke combinatie achter het stuur. De campagne roept dan ook op om tijdens een zomerse barbecue of feest een BOB aan te wijzen die zich volledig onthoudt van alcohol. Een echte BOB heeft 0% op! Deze stelregel is extra belangrijk tijdens de hoge temperaturen. Vanwege de afwijkende vochtbalans in het mensenlichaam tijdens deze hoge temperaturen is er de kans dat alcohol extra hard aankomt.

Controles
Lees meer over de BOB-campagne over op www.daarkunjemeethuiskomen.nl/bob. Hier vindt je ook handige tips om te zorgen dat alle bezoekers van een feestje veilig thuis komen. Bijvoorbeeld: spreek van te voren af wie de BOB is en maak dit kenbaar, dan hoeft diegene ook niet in de verleiding te komen om toch alcohol te nuttigen. Hoewel veiligheid de belangrijkste motivatie is, is het ook de moeite waard om te onthouden dat er rond deze tijd van het jaar gecontroleerd kan worden door de politie. Wie met alcohol achter het stuur wordt betrapt kan een flinke boete of zelfs een proces verbaal verwachten.