Afbeelding
Foto:

Geld voor cultuur en talent in Overijssel

TWENTE - De Provincie Overijssel zal ook de komende twee jaar geld beschikbaar stellen voor het culturele aanbod en talentontwikkeling. Het is dan mogelijk om een subsidie aan te vragen voor doorontwikkeling van de culturele organisatie of nieuwe producties.

Instellingen kunnen van 27 juli tot en met 14 september een aanvraag indienen bij de Provincie Overijssel. Afgelopen jaar ontvingen negen culturele organisaties een bijdrage van maximaal 100.000 euro die dan tussen 2017 en 2028 ingezet kan worden. Dit zijn ondermeer de TETEM kunstruimte, Stichting Concensus Vocalis, Kunstenlab en Stichting Zwolse Theaters. Bij het vervolg voor de komende twee jaar gaat het om een open regeling. Instellingen met lopende subsidies kunnen ook nog aanvragen doen, maar de regeling is ook open voor nieuwkomers. Meer informatie over de regeling is te vinden op de website overijssel.nl/cultureelaanbod

Veel potentieel
Er is veel cultureel potentieel in Overijssel, waarbij een kleine financiële bijdrage al snel een leuke versterkende werking kan hebben. Zeker voor beginnend talent kan dit van onschatbare waarde zijn waardoor zij toch door kunnen gaan met hun culturele uiting, waar ze dit anders wellicht op zouden geven. Ook kunnen kleine activiteiten uitgroeien tot grote publiekstrekkers. Een goed Twents voorbeeld is het spektakelstuk 'Het Verzet Kraakt' eerder dit jaar. Gedeputeerde Hester Maij heeft dan ook grote verwachtingen da de regeling een goed zetje kan geven. Zo heeft TETEM inmiddels landelijke subsidies aan weten te boren van onder meer het Mondriaanfonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Cultureel actief
Twente is een regio met een grote liefde voor cultuur én veel beginnend talent. Wel is dit iets dat de afgelopen jaren meer onder druk stond door teruglopende subsidies voor veel activiteiten. De Twentse gemeenten investeerden daarentegen wel in beleid om zoveel mogelijk mensen toch deel te kunnen laten nemen aan culturele activiteiten. Zo zijn er regelingen specifiek voor kinderen uit monimagezinnen om toch mee te kunnen genieten van het brede regionale aanbod óf om juist zelf aan de slag te gaan. Cultuurdeelname is namelijk een belangrijk aspect van meedoen in de samenleving.