Afbeelding
Foto:

Verkeersborden in buitenland vaak onduidelijk

TWENTE - Wanneer je je rijbewijs gaat halen volg je een uitgebreid stukje theorie, mét de benodigde kennis van alle Nederlandse verkeersborden. De meeste automobilisten weten nog best goed welk bord waar voor staat. Maar wanneer je in het buitenland komt, kun je soms voor wel héél eigenaardige borden komen te staan.

De kennis van Europese verkeersborden is, zo leert de praktijk, vaak matig bij Nederlandse automobilisten. Gelukkig zul je jezelf niet snel een ongeluk of boete in rijden, maar het is niet onverstandig om toch eens de borden door te nemen voor je beoogde vakantiebestemming of doorreisland.

Niet standaard
Je zou denken dat anno 2018 en binnen Europa de verkeersborden redelijk uniform zijn, maar de praktijk is helaas anders. Er zijn natuurlijk ook situaties die zelden of nooit voorkomen in de dagelijkse praktijk van een Nederlandse bestuurder, zoals skiërs die de weg oversteken waar een apart bord voor is.

Test uw kennis
Er zijn inmiddels diverse testen te vinden om uw kennis wat op te vijzelen, zo heeft ook het AD een leuke online quiz. Wanneer u liever een simpel overzicht heeft van de verschillen per land en per bord is er een handige Wikipedia-pagina: wikipedia.org/wiki/Vergelijking_van_de_Europese_verkeersborden . Deze geeft een overzicht van de meest gebruikte borden en de borden die u wellicht niet kent. Zo kennen veel andere Europese landen ook een bord voor de minimumsnelheid, een fenomeen dat onbekend is in Nederland. Verder zijn de verschillen vaak subtiel, zoals borden die een spiegelbeeld van elkaar zijn.

Ken de regels
Ook andere verkeersregels kunnen in het buitenland anders zijn dan in Nederland. Zo is het bij u hebben van een verbandtrommel verplicht in veel Europese landen. Maar ook bijvoorbeeld fietsen met een koptelefoon op of uw kind zonder helm laten fietsen in Frankrijk kunnen een fikse boete opleveren. Hoewel u natuurlijk nooit alle regels kunt kennen, is het wel verstandig om u in te lezen in de meest voorkomende regels voor uw specifieke situatie.