Rita Markslag - Yarden
Rita Markslag - Yarden Foto: Petra Koenderink

Column Yarden: Beteuterd

Toen ze haar vonden, zat er in de jas van Mary alleen een kaartje van de notaris met haar naam erop geschreven. Ze had alles tot in de puntjes voorbereid voordat ze een einde aan haar leven maakte.

De politie nam contact op met de notaris en die gaf aan dat hij haar inderdaad kende en dat hij bij haar was geweest voor het opmaken van haar testament. Toen de notaris en de politie haar huis binnen gingen zagen ze in de gang haar handtas staan met haar persoonlijke papieren erin. In de papieren stond precies wat er moest gebeuren.

Ze had geen contact met haar broer en zus en voelde zich dagelijks verschrikkelijk eenzaam. Dit was voor haar geen kwaliteit van leven.

Met de notaris besprak ik haar uitvaart. Het zou een crematie worden met door haar uitgekozen muziek en een mooi bloemstuk. De notaris zou de familie in kennis stellen van haar overlijden waarna wij telefoontjes van haar familie kregen. Ze vonden het zo verschrikkelijk dat hun zus was overleden en of wij misschien sleutels hadden van haar woning. Ik verwees ze allemaal door naar de notaris, opdrachtgever van haar uitvaart. Op de dag van de uitvaart kwamen haar broer en zus met hun partners naar het crematorium.

Voorafgaand aan de plechtigheid nodigde de notaris hen uit even aan tafel te gaan zitten om wat zaken uit te leggen. Voordat hij ook maar iets kon zeggen nam de zus van Mary het woord. Ze wilde graag naar het huis van haar zus om de spullen te verdelen en er zou vast ook nog wel een financieel meevallertje zijn. De notaris kuchte kort en vertelde dat alle bezittingen en haar hele vermogen gedoneerd zouden worden aan een goed doel.

Ik keek ineens naar vier beteuterde gezichten en het leek wel of het niet meer zo van belang was om bij de uitvaart te zijn. Toch stapten ze niet meteen op en na een korte plechtigheid en een kop koffie vertrokken ze. Zonder ons te groeten of een hand te geven maar nog wel met de vraag of ze de kosten voor de gereden kilometers en de lunch konden declareren. Ons in totale verbijstering achterlatend…

Rita Markslag, Yarden uitvaartzorg

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.