Afbeelding
Foto:

Brandveilig wonen nog vaak onderschat

TWENTE - Is uw woning al goed brandveilig? Als u zoals de meeste bewoners bent, hebt u inmiddels al wel wat rookmelders hangen, wellicht een CO2 melder en zelfs een blusdeken of poederblusser. Maar brandveilig wonen is mer dan alleen deze middelen. Je wil namelijk graag liever brand voorkomen.

De Brandweer Twente werkt al jaren met groot succes aan het terugdringen van de hoeveelheid uitrukken. Zij doen dit met name door stevig in te zetten op preventie van brand. Inwoners kunnen namelijk zelf zeer veel doen om brand in de eigen woning te voorkomen. Op ondermeer www.brandveiligheid.nl staat een uitgebreide checklist.

De checklist
De checklist neemt de meest voorkomende risico's door in diverse ruimtes van het huis. De meeste risico's vinden we natuurlijk in de keuken, maar ook elders liggen soms verrassende risico's op de loer. In de keuken is het belangrijk om onder meer de gasslang van het fornuis regelmatig te controleren, brandbare dingen uit de buurt van het kooktoestel te houden en natuurlijk het gasfornuis of kookplaat ook uit te zetten wanneer u weg gaat. Het zou u verbazen hoe vaak mensen dit aan laten staan... Minder voor de hand liggend zijn het regelmatig schoonmaken van het filter van de afzuigkap.

Andere ruimtes
Op bijvoorbeeld de zolder of in de bergruimtes is het verstandig om de staat van de CV-ketel te controleren. Ook het reinigen van het filter van de wasdroger en controleren van de waterslangen van wasmachines kan veel leed voorkomen. De pluizen in de wasdroger zijn licht ontvlambaar en een lekkende waterslang kan kortsluiting veroorzaken.