Afbeelding
Foto:

Ga van dat dak af!

TWENTE - De afgelopen tijd is het komende asbestverbod weer volop in het nieuws. Menig gemeente, makelaar en woningcorporatie krijgen er vragen over. Vooral huizenbezitters zitten momenteel nog met veel vragen en onzekerheden. Helaas niet zonder reden: de overheidscommunicatie verloopt niet altijd vlekkeloos en er zijn sterke verschillen van regio tot regio.

Sinds 1 juli 1993 is in Nederland het gebruik van asbest geheel verboden in nieuwe producten. Particulieren en bedrijven mogen dit niet gebruiken, bewaren, verkopen of bewerken. Maar er zit nog wel veel asbest in bestaande panden. Zo werd asbest vroeger volop gebruikt in woningen.

Dak vervangen
De overheid wil asbest in daken per 2024 verbieden. De achterliggende gedachte is dat, naar mate daken ouder worden, de risico's voor de volksgezondheid toenemen. Er zouden asbestdelen vrij kunnen komen bij brand of verbouwing, waardoor het verstandig is om dit te (laten) saneren. Er zijn grote gezondheidsrisico's verbonden aan asbest, zoals diverse vormen van kanker.

Het verbod
Eigenaren van een asbesthoudend dak zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen hiervan. Dit kunt u zelf doen, maar natuurlijk is een gecertificeerd bedrijf inschakelen een stuk veiliger en efficiƫnter. Op www.ascert.nl staat een register van gecertificeerde bedrijven. Om ook de 'thuissaneerder' tegemoet te komen hebben diverse gemeenten al het inleveren van asbest bij afvalbrengpunten tijdelijk gratis gemaakt. Dit om te voorkomen dat mensen in de verleiding komen om het asbest elders te dumpen.

Subsidie
Er zijn - afhankelijk van uw regio en specifieke situatie - ook subsidies beschikbaar voor asbestsanering. Zo zijn er specifieke subsidies voor agrarische panden. Kijk ook op: www.rvo.nl