Afbeelding
Foto:

Hengeloërs kritisch
over eigen binnenstad

HENGELO - Het gevoel leefde al een tijdje, zowel bij de gemeente als ondernemers en bezoekers zelf: Hengeloërs komen inderdaad minder vaak in hun eigen binnenstad.

Dit blijkt uit de jaarlijkse peiling van Kennispunt Twente, die afgelopen jaar gehouden is onder het eigen Hengelopanel. Hierbij werden deelnemers gevraagd naar tien aspecten van de Hengelose binnenstad en hun waardering daarvan. De groep geeft aan minder in de stad te komen, hoewel andere onderzoeken juist kleine stijgingen lieten zien, afhankelijk van de methodiek.

Gemengde cijfers
Hengeloërs zijn over het algemeen goed te spreken over de kwaliteit van de warenmarkt en fietsparkeervoorzieningen, wat zij waarderen met een 7,0 en 6,8 respectievelijk. Het gemiddelde cijfer voor de binnenstad als geheel laat weinig ruimte voor vrolijkheid: de binnenstad scoorde een 5,3 afgelopen jaar, wat zelfs lager is dan het cijfer van 2016: toen nog 5,6.

Extra investeren
De cijfers tonen aan dat de geplande extra investeringen in de binnenstad zeker geen overbodige luxe zijn. De gemeente stelde vorig jaar al het Actieplan Binnenstad op, wat tot stand kwam in samenwerking met Stichting Centrummanagement Hengelo, Stichting Vastgoed Hengelo en Hengelo Promotie. De komende periode heeft het nieuwe college extra geld beschikbaar gesteld voor de binnenstad. Er komt naast de bestaande investeringen in het aantrekkelijk maken van het compacte stadshart, meer geld voor activiteiten in de stad. Daarnaast zet de gemeente in op het compacter maken van het stadshart en gerichte acquisitie voor kwalitatieve vulling van winkelpanden.

Wonen
De gemeente wil ook het wonen in de binnenstad aantrekkelijker maken, zoals met de realisatie van woningen in de Telgenflat. Verdere investeringen in de winkelstraten, horeca, evenementen en cultuur moeten de binnenstad weer een aantrekkelijke woonlocatie maken. Op het gebied van evenementen is de afgelopen jaren al een mooie stijgende trend te zien. Het culturele aanbod wordt door Hengeloërs zeer positief gewaardeerd.