Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Brandweer
Twente zoekt vrijwilligers

HENGELO - De Brandweer Twente is begonnen met een campagne voor het werven van vrijwilligers. De brandweer is op zoek naar mannen en vrouwen die zich willen inzetten voor de veiligheid van de Twentse inwoners. Het werk bestaat onder meer uit het blussen van branden, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen en het bevrijden van verkeersslachtoffers. Werken bij de brandweer is uitdagend, afwisselend en dankbaar.

Op dit moment zijn ruim 700 vrijwilligers actief bij Brandweer Twente. Samen met de beroepscollega's bestrijden zij jaarlijks ongeveer 5.000 incidenten. "Vanuit onze 29 kazernes in Twente werken we 24 uur per dag aan een veilig Twente. Ieder jaar zoeken we weer enthousiaste vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten", aldus Rob Bokdam, sectorhoofd repressie bij Brandweer Twente.

Keuzes
Voor de meeste kazernes is de brandweer op zoek naar brandweervrijwilligers die binnen enkele minuten op de kazerne kunnen zijn voor een uitruk (vrije instroom). Dit jaar zoeken ze echter voor kazerne Almelo en Hengelo Centrum ook mensen die meedraaien in de kazernering; hierbij verblijf je tijdens een dienst in de avond/nacht of in het weekend op de kazerne. Je hoeft hiervoor dus niet in de buurt van deze kazernes te wonen.

Brandweerduiker
Naast de functie voor manschap heeft de brandweer ook andere specifieke vacatures. Zo zijn ze ook op zoek naar vrijwilligers die brandweerduiker willen worden. Het spoedeisende duiken gebeurt vanuit Almelo. Duiken is een intensieve taak van ons brandweervak, waarvoor een specifieke aanstellingskeuring geldt.

Vrijwillig?
Het woord 'vrijwilliger' wil overigens niet zeggen dat het vrijblijvend is: als de pager gaat wordt op je gerekend, ook overdag. Je volgt een vakopleiding en oefent wekelijks, hiervoor ontvang je ook een vergoeding. "Een paar jaar geleden heb ik gesolliciteerd en na een best wel pittige selectieprocedure ben ik aangenomen. Het werk is echt geweldig om doen!", aldus Frank Bouwmeester, hovenier en vrijwilliger bij Brandweer Twente. De steeds strengere eisen zijn ook één van de redenen waardoor het lastiger is om vrijwilligers te vinden.

Solliciteren
Wilt u meer informatie over het werk als brandweervrijwilliger of direct solliciteren? Dat kan tot en met maandag 17 september via www.brandweertwente.nl/werkenbij. Op 8 september organiseert Brandweer Twente een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. Dan kun je ervaren wat een brandweermedewerker zoal doet en krijg je informatie over de opleiding tot brandweerman of -vrouw.