Afbeelding
Foto:

KNZB opent vijfde zwemopleidingscentrum in Hengelo

HENGELO - De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) wil in Twente een nieuw opleidingscentrum openen, het vijfde in Nederland. Het nieuwe 50-meter sportbad van het Twentebad krijgt een belangrijke rol. De KNZB wil de zwemsport in de regio Oost meer tot bloei brengen. Dus niet alleen de focus op het ontwikkelen van talent, maar ook meer mensen warm maken voor de zwemsport.

Er zijn momenteel opleidingscentra in Amsterdam, Eindhoven, Drachten en Den Haag. Hengelo wordt de vijfde locatie. Dat betekent dat regionale talenten niet al op jonge leeftijd veel moeten reizen voor hun sport en mogelijk zelfs moeten verhuizen.

Meer clubs, meer trainers, meer kansen
Het opleidingscentrum biedt meer mogelijkheden voor de huidige zwemsportvereniging in het Twentebad, WS Twente. De KNZB gaat intensief met deze vereniging samenwerken. Er komt extra ondersteuning en begeleiding, bijvoorbeeld door professionele trainers aan te trekken. Daarnaast komen naar verwachting meer verenigingen uit de regio in het Twentebad trainen, zullen er meer trainers aanwezig zijn en gaan er selectiezwemmers trainen in het Twentebad. Dit heeft ook financiƫle voordelen voor het Twentebad.

Minder reistijd
Het regionale opleidingscentrum trekt naar verwachting nieuwe sportzwemmers uit de regio aan. Ook kunnen sportzwemmers uit de regio in eigen bad blijven trainen en hoeven ze niet naar andere opleidingscentra te reizen. De andere vier opleidingscentra, waarvan Amsterdam het meest dichtbij is, betekenen vanuit Twente erg veel reistijd.

Regionale samenwerking voor talentontwikkeling
De ondersteuning die nu in de eigen regio beschikbaar komt voor verenigingen en jonge talenten is een buitenkans voor zwemmen in Twente en eigenlijk heel Oost-Nederland. De plannen van de KNZB passen daarom erg goed bij de sportvisie van de gemeente Hengelo, verklaart wethouder Sport Claudio Bruggink: "Net als bij andere sporten zet Hengelo met de zwemsport in op vitale verenigingen met breedtesport als basis en wordt regionale samenwerking gezocht in Twente voor talentontwikkeling. De komst van een opleidingscentrum van de KNZB is dus niet alleen een mooie opsteker voor Twente, maar ook voor de rest van de regio. Wij hebben als nieuw college in ons coalitieakkoord aangegeven dat een nieuw opleidingscentrum (RTC) voor de zwemsport een van onze speerpunten is voor de komende coalitieperiode. Ik ben blij dat dat nu al gerealiseerd kan worden."