Shutterstock
Shutterstock Foto:

Kinderen in Hengelo krijgen vroege start op school

HENGELO - Een leven lang leren; dit is tegenwoordig het doel. En hiermee kun je het beste vroeg beginnen, om zo je kind goed voor te bereiden op het schoolleven. Met deze onderbouwing nodigt de gemeente vanaf nu alle kinderen die 2 jaar worden uit om naar de Voorschool te gaan.

Hengelo wil alle kleuters vanaf 2,5 jaar de mogelijkheid bieden om een Voorschool te bezoeken, waarmee ze een goede start maken op de basisschool. Op de voorschool staat spelenderwijs leren centraal. De gemeente stelt subsidies beschikbaar om dit te stimuleren; de hoogte hangt dan af van het recht op kinderopvangtoeslag. Op de voorschool volgen peuters tussen 2,5 en 4 jaar een op maat gemaakt programma. In een vaste groep met leeftijdsgenoten en vaste begeleiders kunnen zij twee dagdelen per week, maximaal vijf uur per week, leren. Voorscholen werken nauw samen met de basisschool om zo tot een goede overgang te komen.

De voorscholen
In Hengelo zijn twee peuteropvangorganisaties die Voorschoolplekken aanbieden. Dit zijn Spring! Peuterspeelscholen en Kinderopvang Hebbes. Dat betekent dat bij deze organisaties in Hengelo gesubsidieerde peuterplekken beschikbaar zijn. Op www.hengelo.nl/voorschool is meer informatie te vinden over de locaties van de Voorscholen in Hengelo.

Achterstand wegwerken
De geselecteerde Voorscholen bieden ook speciale programma's aan voor kinderen met een taalachterstand. Zij kunnen extra taalaanbod krijgen op de Voorschool. Een taalachterstand wordt meestal op het Consultatiebureau ontdekt. Een taalachterstand kan ontstaan doordat er bijvoorbeeld thuis meerdere talen gesproken worden, of juist te weinig. Blootstelling aan taal zorgt voor een snellere ontwikkeling. Het Consultatiebureau verwijst kinderen met een taalachterstand door naar de Voorschool. Peuters met zo'n verwijzing kunnen twee extra dagdelen (5 uur extra per week) naar de Voorschool bovenop de twee standaard dagdelen. Deze twee extra dagdelen zijn helemaal gratis. Voor de eerste twee dagdelen wordt een bijdrage gevraagd van de ouders of verzorgers die afhankelijk is van het inkomen. De gemeente verwacht een grote deelname.