Erepenning voor Stork Injection Moulding

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft afgelopen zaterdag de bronzen erepenning uitgereikt aan Stork Injection Molding Machines. Het bedrijf ontving deze waardering ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan.

Burgemeester Sander Schelberg overhandigde de bronzen erepenning aan Oscar de Gruijter, die sinds november 2017 directeur van Stork Injection Moulding Machines (IMM) is. Stork IMM stamt af van de Koninklijke Machinefabriek Gebr. Stork & Co NV die in 1868 werd opgericht door de familie Stork. Zij bouwden dieselmotoren voor schepen en suikerrietplantages. Vanwege de harde concurrentie werd besloten om de productie van kleine dieselmotoren van Hengelo naar Zwolle te verhuizen. Later kwam de spuitgiettechnologie onder de aandacht. Stork ging samenwerken met het Amerikaanse bedrijf Reed Corp., dat gespecialiseerd was in machines. Onder hun licentie werd in 1968 de eerste spuitgietmachine afgeleverd. Dit wordt gezien als de start van Stork IMM. In 1995 maakte het bedrijf zich los van Stork en werd de bedrijfsnaam Stork Plastic Machinery. In 2006 verhuisde het bedrijf naar Westermaat Expres, Alfred Marshallstraat 2 in Hengelo, de huidige locatie. In 2013 veranderde de naam in Stork Injection Moulding Machines (IMM). Het bedrijf heeft meerdere vestigingen in Europa.

Het werk
Het bedrijf ontwikkelt, fabriceert en verkoopt spuitgietmachines aan kunststofverwerkende bedrijven in Europa en Noord-Amerika. Spuitgietmachines zijn machines waar kunststof (plastics) worden gevormd tot producten. De plastics worden onder hoge druk in een matrijs gespoten en krijgt zo de gewenste vorm. Met de spuitgietmachines kunnen zo heel eenvoudig en in grote aantallen producten worden gemaakt. Te denken valt hierbij onder meer aan speelgoed, keukenapparaten en emmers.