Afbeelding
Foto:

Overijssel wil duurzaamheid verder stimuleren

TWENTE - De Provincie Overijssel wil gemeenten stimuleren om samen met ondernemers en inwoners nog meer te werken aan het thema groen en duurzaamheid. Veel gemeenten doen al aardig wat op dit vlak, maar er is absoluut meer mogelijk. De Provincie Overijssel trekt hiervoor ook de portemonnee: er is voldoende geld om drie tot vijf projecten te ondersteunen met maximaal 50.000 euro per aanvraag.

De Provincie Overijssel hoopt zo de brede samenleving uit te dagen om meer te doen met de klimaatopgaven, energietransitie, biodiversiteit en andere belangrijke aspecten. Het 'meer groen' aspect van deze bijdrage kunnen gemeenten heel breed opvatten. Bijvoorbeeld het vergroenen van bedrijventerreinen, aanleg van stadsparken die inspelen op klimaatverandering maar ook het weghalen van de stenen zee in woonwijken. Dit is ook al een thema waar de gemeenten Hengelo en Oldenzaal actief mee bezig zijn, bijvoorbeeld door mensen te stimuleren de tuin groener te maken.

Beleid
De Provincie Overijssel heeft zelf ook breed overkoepelend beleid dat onder meer gericht is op klimaatverandering. Het doel is om in te spelen op uitdagingen zoals langer aanhoudende droogte in combinatie met zeer forse regenval in een korte tijd. In Twente zien we al dat deze verandering af en toe voor uitdagingen zorgt zoals verdroogde zandgronden maar ook wateroverlast. De projecten die gesteund gaan worden met dit geld moeten ook dienen als inspiratie voor andere gemeenten, ondernemers en inwoners.